Buiten is het donker en koud. Ik wandel de poorten van De Branderij binnen en ga af op het geluid. Ik hoor handen die aan het slagen zijn op een kussen, ik hoor kinderen lachen en luide kreten vol energie. Hier wordt er aan Thaiboks gedaan.

Het contrast kan niet groter, nu ik enkele weken later in de lege zaal van de Thaiboksclub sta. Hier heb ik afgesproken met wereldkampioenen en lesgevers Nordin Ben Moh, Amira Leurs en Youssef El-Haji. Momenteel ligt de werking stil, maar ze maken zich warm om in december terug te starten met trainingen voor kinderen tot en met 12 jaar.

Waarom zijn jullie in februari van dit jaar gestart met de thaiboksclub?

Nordin: Er was in de eerste plaats héél veel vraag naar. Hier in Borgerhout zijn er weinig faciliteiten voor jongeren. Je hebt de pleintjes maar dat is niet voldoende. Een half jaar geleden was het een vergaderruimte, nu staat hier een boksring met een mat en boksballen om te trainen. Ik ben geboren en getogen in deze buurt en daarom enorm blij dat ik samen met Youssef en Amira de kans heb gekregen hier les te geven.

Youssef: wij zijn met ongeveer 150 en alle leeftijden leren hier boksen, van 6 jaar tot zover een leeftijd kan reiken. Nordin en ik geven les aan de jeugd en volwassenen en Amira geeft les aan de jeugd. Het feit dat we nu al met zoveel zijn zegt ook hoe nodig het was om hier iets op te starten.

Amira: meisjes en jongens trainen voorlopig nog samen, dat is iets dat we in de toekomst willen veranderen, dat meisjes ook de kans krijgen om enkel met meisjes te trainen.

Hoe belangrijk is het dat jongeren hier kunnen thaiboksen?

Nordin: Dat is ongelofelijk belangrijk en draait om twee dingen: discipline en uitlaatklep. We leren hier in de eerste plaats jongeren om gedisciplineerd te zijn want thaiboks gaat niet alleen over de sterkste zijn maar het is ook echt een denksport. Je kan het vergelijken met schaken. Er zijn jongeren die denken dat ze goed zijn in boksen omdat ze een stevige rechtse hebben. Dat is niet zo. Het zijn de rustige, beheerste jongens en meisjes waar je bang van moet hebben, zij zijn vaak enorm getalenteerd. Wij zien er toch ook niet als vechtersbazen uit? (lacht)

Daarnaast is het ook een uitlaatklep. Een plek waar ze al hun energie kwijt kunnen. Niet alleen voor jongeren is deze club belangrijk maar ook voor ouders omdat ze hier enerzijds hun opgeslagen energie kwijt kunnen en anderzijds discipline aangeleerd krijgen.

Youssef: als ze naar de eerste training komen willen ze vaak niet meedoen omdat ze verlegen zijn. Maar door te kijken hoe leuk het hier is ontdooien ze snel en zijn ze niet tegen te houden. We maken ook het omgekeerde mee: drukke jongens die soms agressief zijn en hier komen om enkel maar te kloppen en door training en de juiste techniek net heel rustig worden. Wat vooral mooi is om te zien is hoe zij zelfvertrouwen krijgen. Over de discipline waar Nordin het over had, hebben we één belangrijke regel: “je moet eerst naar je ouders luisteren en je best doen op school en dan kan je komen trainen.” Dat werkt heel motiverend.

Nordin: de drempel is ook heel laag. Wij zijn echt één grote familie. De focus ligt bij de sport, maar je krijgt ook veel vriendschap terug. Als kind had ik nooit een voorbeeld uit de buurt (mijn enige voorbeeld was Ronaldo). Vandaag kunnen Youssef, Amira en ikzelf deze rol vervullen voor heel wat jongeren. Daar haal ik ook enorm veel voldoening uit. Hier komen ook soms jongeren die het wat moeilijker hebben. Zo was er iemand met ADHD en familiale problemen. Tijdens de eerste les was hij in het rond aan het slaan, als een wilde. Ik blijf dan rustig en leg de techniek uit. Na die les stuurde hij mij een filmpje waarin hij aan het oefenen was en zo boekte hij snel vooruitgang. Dat vind ik zalig om te zien dat ik ook jongeren die het moeilijk hebben iets kan bijleren.

Thaiboks is zoals schaken. Zij die de rust kunnen bewaren en geduldig zijn, daar moet je voor uitkijken. Zij zijn vaak enorm getalenteerd.

Ik bouw heel wat stress op door school en al het werk dat dat met zich meebrengt en als ik dan hier kom sporten ’s avonds voel ik dat de stress zo van mij afglijdt.

Jullie doen ook aan thaiboks in het dagelijks leven, op hoog niveau zelfs, hoe belangrijk is de sport voor jullie?

Amira: Heel erg belangrijk. Mijn vader is een B-klasser en zo ben ik in aanraking gekomen met de sport en ik zou het niet meer kunnen missen. Dat is de grootste uitlaatklep die ik heb in mijn leven. Ik bouw heel wat stress op door school en al het werk dat dat met zich meebrengt en als ik dan hier kom sporten ’s avonds voel ik dat de stress zo van mij afglijdt.

Nordin: Dat is mijn leven. Ik ken niets anders. Als klein kind ben ik met mijn spaarvarken met 1000 frank in naar een bokstrainer geweest. Na 3 maanden was ik Belgisch kampioen. Ik haal erg veel voldoening uit boksen maar het lesgeven vind ik ook fantastisch. Dat doe ik met alle liefde van de wereld en dan krijg je ook veel liefde en vriendschap terug. Als ik thuiskom na een les zit mijn Instagrambox vaak vol met berichten van kinderen die thuis aan het oefenen zijn en vragen of ze het goed doen.

 

Youssef: Ik wilde eerst voetballer worden. Mijn schoonbroer heeft me eens meegenomen naar een boksgala en daar ben ik verliefd geworden op de sport. Ik ben er ook continu mee bezig: ik train 2 keer per dag en heb één dag rust in een week. Als je dat optelt weet je hoeveel liefde ik ervoor heb.

Welke weg willen jullie uitgaan met de club?

Nordin: Er zit hier alleen maar talent. We gaan eerst de werking hier uitdiepen want we zijn hier nog maar pas begonnen. Onze werking is nog geen jaar oud en we hebben, ondanks dit moeilijke jaar, toch al zoveel kinderen en jongeren kunnen bereiken! De komende maanden gaan we hier verder op werken, van zodra de maatregelen het toelaten, want deze volgen we nauwgezet. Volgend jaar kunnen we hopelijk meer structuur bieden, de ouders verder betrekken op de werking. In de toekomst hopen we in samenwerking met JES nog andere gevechtssporten aan te kunnen bieden. Hou ons maar in de gaten!

De Thai boks werking van Nordin, Amira en Youssef is actief in JC De Branderij, in Borgerhout.


Dit artikel werd eerst gepubliceerd door JES op 01/12/2020.

vorige volgende