Van 9 tot en met 12 augustus 2012 zakten weer massaal veel theaterliefhebbers af naar het centrum van Hasselt voor de vijftiende editie van Theater op de Markt. Het internationaal festival brengt een mix brengt van straat-, circus- en locatietheater.

Een circus strijkt neer op het Dusartplein, vreemde snuiters dansen in de straat en overal lopen mensen verkleed rond. Neen, het is nog veel te vroeg voor carnaval, maar Theater op de Markt weet zeker dezelfde atmosfeer te creëren. Dit theaterfestival wordt jaarlijks georganiseerd door Provinciaal Domein Dommelhof in samenwerking met de Provincie Limburg en het stadsbestuur van Hasselt. Om het jaar wordt er afgewisseld tussen een zomer- en een herfstfestival. Het herfstfestival vindt plaats op het domein van Dommelhof in Neerpelt, maar deze zomer was het weer de beurt aan Hasselt.

Theater van ver…

Elk jaar biedt Theater op de Markt een uitgebreid aanbod van lokale maar ook internationale artiesten en gezelschappen. Zo maakte het Franse duo Laure Terrier en Camille Perrin de Hasseltse binnenstad onveilig met Le Parfum des Pneus, een verbluffend staaltje straattheater. Ze dansten op het ritme van de straat en kronkelden zich in de meest bizarre posities. Zonder ook maar één woord te zeggen wisten ze het publiek te betrekken in hun spel. Deze vreemd aandoende dansact is een productie van het gezelschap Jeanne Simone in samenwerking met La coopérative De Rue et De Cirque.

…en van bij ons

Het Vlaamse gezelschap Comp. Marius bracht het luisterspel Allen die vallen van Samuel Beckett en De Schpountz, een Franstalig filmscenario bewerkt voor theater door Waas Gramser en Kris Van Trier. Naast dit duo speelt ook Koen Van Impe, bekend als tv-acteur voor zijn rollen in verschillende Vlaamse politieseries en als adjunct-directeur in de komische serie Kiekens.

The Zoo Project

Ook opmerkelijk was Professor Hildenberg’s famous Hibernating Arctic Zoo, een installatie van de Britse theatergroep Mischief La-Bas. De Britten nodigden ons uit om een bezoekje te brengen aan een uniek 'wetenschappelijk' project, een zoo bestaande uit nooit eerder ontdekte Arctische diersoorten, bevroren in hun winterslaap. Bezoekers werden geacht een 'inductieprocedure' te ondergaan om vervolgens, gekleed in beschermende kledij, de bevroren dieren te mogen bezichtigen.

Toegankelijkheid

Het Provinciaal Steunpunt voor Toegankelijkheid voorzag in samenwerking met Intro vzw ondersteuning voor mensen met een handicap. De nadruk werd vooral gelegd op rolstoelgebruikers, ADL-assistentie en voorzieningen voor doven en slechthorenden.

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye, Foto's: Pauline Poelmans


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van LImburg - online op 16/08/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Focus op Hasselt op 16/08/2012