Het gaat de Gentse thrillerschrijver Guido Strobbe (58) voor de wind. Hij schreef drie thrillers op twee jaar tijd en tekende net het contract voor zijn vierde boek. Zelf blijft hij er vooral bescheiden bij. “Het is dankzij mijn vrouw dat ik opnieuw schrijf.”

Zijn brein genereert continu plotten, boeken schrijft hij bij de vleet, maar beroemd worden wil hij niet. Guido Strobbe: een doodnormale leerkracht, maar in zijn vrije tijd een thrillerauteur. Met een sappig Gents accent en de nodige dosis droge humor vertelt Strobbe over zijn schrijverschap.

Schrijfmachine

Hoe bent u beginnen schrijven?

Strobbe: “Voor mijn zestiende kwam ik het huis niet uit en zat ik met mijn neus tussen de boeken. Daarna is lezen naar de achtergrond verschoven. Het is door mijn vrouw dat ik opnieuw schrijf. Ze bracht een karrevracht boeken met zich mee, waardoor ik opnieuw ben beginnen lezen.”

Op twee jaar tijd schreef u drie boeken. Hoe heeft u dat klaargespeeld?

Strobbe: “De eerste twee waren in feite al af. Na de eerste publicatie begon ik direct aan mijn derde boek. Het eerste boek was puur tijdverdrijf dat ik schreef tijdens het pendelen. Ik dacht niet aan publiceren. Door vrienden veranderde ik van gedachte, maar een uitgeverij vinden is een hele opgave als je niemand kent. Ik stuurde zeker twintig uitgeverijen versies van mijn eerste boek. Sommigen stuurden het pakket ongeopend terug. Sinds ik een uitgeverij vond, ondervind ik niet veel problemen meer. ”

Waarom thrillers en geen romans?

Strobbe: “Ik lees zelf heel graag thrillers. John Grisham is mijn favoriete auteur. Het plot van een thriller heeft een ongelofelijke aantrekkingskracht op mijn geest. Ik denk niet dat ik ooit andere boeken zou kunnen schrijven.”

Merkt u een evolutie tussen uw eerste en laatste boek?

Strobbe: ”Mijn aanpak en schrijfstijl zijn veel directer geworden, een hele verbetering volgens mijn proeflezers. Ik had ook een veelvoud aan personages, waardoor één van de proeflezers alle personages bijhield op een apart blaadje, om het verhaal te kunnen volgen. Dat heb ik dus verminderd.”

Geen sterallures

Wanneer komen de beste plotten in u op?

Strobbe: “Tijdens het wandelen, samen met mijn vrouw. Soms antwoord ik dan een hele tijd niet op haar vragen, maar ze weet dat ik dan plotten bedenk. Ik val ermee in slaap en sta ermee op. ”

U ambieert geen BV-schap. Waar hoopt u wel op?

Strobbe: “Als niemand naar mijn signeersessie komt, ben ik ook niet teleurgesteld. Ik blijf zo nuchter mogelijk. Sterallures krijg ik liever niet en ik probeer kritisch te blijven voor mezelf. Ik hoop dat mensen mijn boeken graag lezen. Mijn boeken regelmatig worden uitgeleend, dat doet me plezier, maar bekend wil ik helemaal niet worden. Aan de kassa werd ik eens aangestaard door iemand. Ik dacht dat er iets aan mijn gezicht hing, maar bleek dat hij mijn boek had gekocht.”

U mocht dit jaar opnieuw naar de boekenbeurs. Wat vindt u daarvan?

Strobbe: (lacht) “Na vorig jaar mocht ik terugkomen als ik tien boeken had verkocht. Dit jaar verkocht ik negen boeken tijdens mijn signeersessie, maar was het een aangenamere ervaring dan vorig jaar. Toen leek het soms op een kermis, met alle nevenactiviteiten.”

Trilogie

Wat zijn uw toekomstplannen?

Strobbe: “Het plot voor mijn vijfde boek ben ik al aan het bekokstoven. De ideeën draaien al een tijd rond in mijn hoofd. Mijn derde boek is volgens mij geen echte thriller, daarom wilde ik het bijna niet uitgeven. Proeflezers hebben mij uiteindelijk overtuigd om het wel te publiceren. Door een spannend vervolg op dat boek, zou ik er wel een thriller van kunnen maken en misschien een trilogie schrijven.“

Uw vierde boek komt er bijna aan. Aan wat mogen we ons verwachten?

Strobbe: “Het gaat over geheimen, donkere geheimen. Centraal in het boek staan een antiekzaak, een roos huis in Sint-Denijs-Westrem en een vliegtuig. Voor het vliegtuig heb ik mij gebaseerd op een revolutionair Duits vliegtuigmodel dat gestolen werd door de Amerikanen. Ik heb een maand research gedaan om de details van het vliegtuig juist te hebben. Zoals in mijn vorige boeken zijn er ook meerdere verhaallijnen. Er zitten ook opnieuw veel personen en gebouwen uit het dorp in mijn boek verscholen.”

Wanneer ligt het in de rekken?

Strobbe: “Dat hangt af van de uitgeverij. Liefst rond vader- of moederdag, dan is het meteen een goede cadeautip.”

© 2014 – StampMedia – Marieke Vlerick