Nu de carnavalskalender stilaan ten einde loopt, trokken vele mensen op 13 maart naar de tiende carnavalstoet in Grote-Spouwen. Onder leiding van het kaverdom van prins 'Jo' werd er aardig gefeest en gegraaid naar al dat lekkers.

Na een wisselvallige zondag vorige week, was er  ditmaal geen vuiltje aan de lucht in Grote-Spouwen. In deze deelgemeente van Bilzen trok voor de tiende keer al de jaarlijkse carnavalstoet door de straten. Een veertigtal carnavalsverenigingen feestten er hun weg doorheen het Limburgse dorpje.

Onder een stralende lentezon liepen de smalle straten van Grote-Spouwen stilaan helemaal vol. Ondanks de prille  lentezon mochten muts en sjaal zeker en vast niet ontbreken. De schrale wind deed het dan ook fris aanvoelen. Maar dat belette de toeschouwers niet om er een mooie dag van te maken.

Snoep, chips en popcorn

Vooral voor de kinderen uit het dorp is het elk jaar weer uitkijken naar deze ene dag  waarop de praalwagens voorbij hun huis komen gereden. Al dan niet verkleed zochten ze een plaatsje langs de kant van de weg.

Omstreeks 14 uur werd het startschot gegeven voor de publiciteitskaravaan. Via deze inleidende stoet wisten de plaatselijke bedrijven en handelaars zoals elk jaar hun naam nog eens extra in de verf zetten. Er werden pennen, reclamefolders en natuurlijk zakjes snoepjes, chips en popcorn uitgedeeld.

Boerkes van Spouwen

Nadat de klok het officiële aanvangsuur van  14.11 uur had verstreken, kon nu ook het feestgedruis losbarsten. De 'Boerkes van Spouwen' leidden de stoet in. Met de zakken in hun handen was het voor de kinderen tijd om verder te graaien naar al dat lekkers. Er werd natuurlijk ook stevig gefeest onder de deelnemende verenigingen. Het bier vloeide uit de kraan en de snoepjes vielen aardig naar beneden.

Na afloop trok iedereen dan ook met opgeheven hoofd naar huis. Voor wie nog niet genoeg had, kon afzakken naar zaal “Onder Ons” in de  Pastorijstraat van Grote-Spouwen. Hier vond als kers op de taart het afsluitend carnavalsbal plaats.

© 2016 – StampMedia - Marnick Vankevelaer