© Wikipedia
reacties (0)

 

 

(Extrasport) Het veldritseizoen is gestart en alle ogen zijn gericht op Niels Albert, Sven Nys en Kevin Pauwels. Maar na een sterk en regelmatig seizoen vorig jaar wordt er dit jaar verwacht dat Tom Meeusen het de toppers regelmatig moeilijk zal maken.

Alle kranten schrijven dat dit het jaar van de doorbraak en de definitieve aansluiting bij de top moet worden voor jou. Voel je daardoor enige druk?

"Ik voel vanuit de ploeg wel wat druk, zeker nu ik als kopman naar voren ben geschoven. Het is wel zo dat ik de voorbije twee jaar al enkele grote wedstrijden heb gewonnen en verschillende keren heb meegedaan voor de overwinning. Ik raapte ook al heel wat podiumplaatsen bijeen. Daardoor legde ik mezelf ook wel al wat druk op om telkens beter en beter te presteren."

Heb je anders naar dit seizoen toegeleefd nu je kopman geworden bent van Telenet-Fidea?

"Ik voelde het wel al aankomen dat ik kopman zou worden, met wat Bart Wellens vorig seizoen heeft meegemaakt. Door zijn plotse infectie en ziekenhuisopname was het voor hem zeker niet gemakkelijk. Bart is nu wel terug beter, maar er was wel al wat druk vanuit de ploeg."

Heb je bepaalde andere voorbereidingen gedaan?

Qua voorbereidingen heb ik niet anders gedaan dan vorige jaren. Het is niet omdat je kopman bent dat je plots vijf kilometer per uur sneller gaat rijden. Het blijft voortdurend hard trainen om die status als kopman waar te kunnen maken en om een succesvol seizoen te rijden. Mountainbike zal ik sowieso blijven doen ter voorbereiding. Met de ploeg krijgen we niet de kans om grote wedstrijden en rondes te rijden in de zomer. Dit jaar hebben we wel deelgenomen aan de Ronde van België, de Ronde van Servië en we koersten ook in Roemenië, maar ik kan me niet genoeg motiveren om me in die grote rondes voluit te geven. Ik heb dat mountainbiken nodig om gemotiveerd te blijven tijdens de zomer, dus ik zal het zeker blijven doen."

Wat denk je van de andere renners? Is het een gemis nu Stybar weg is?

Op internationaal vlak is het zeker een gemis. Eerst ging Boom weg, nu Stybar. Het is jammer voor de cross omdat zij het wat internationaal publiek lokten naar de Belgische crossen. Ik denk echter niet dat de wedstrijden nu minder spannend zullen worden. Er zijn nog steeds genoeg toppers die dit seizoen zeker tegen elkaar zullen strijden en er is ook weer veel nieuw talent om de cross spannend te houden. Het is natuurlijk jammer om dragers en internationale uithangborden als Boom en Stybar te zien vertrekken."

Denk je dat Nys, met zijn drukke programma deze zomer, het hele seizoen top kan blijven?

"Sven heeft met de Olympische Spelen misschien wel een iets drukkere zomer gehad, maar al bij al heeft hij niet zoveel meer wedstrijden gereden dan ons. Elke crosser heeft een specifiek doel, voelt druk en werkt een goed gevuld zomerprogramma af. Sven heeft net als ons trouwens in Servië en Roemenië gekoerst. Op de Olympische Spelen na heeft hij ongeveer een gelijklopend programma afgerond. Hij wordt er uiteraard niet jonger op, maar ik denk wel dat hij het hele seizoen goed zal blijven koersen."

Vorig jaar won je in Hoogstraten en in Lille. Zijn er dit jaar specifieke wedstrijden of klassementen die je hebt aangestipt?

"Specifieke omlopen en klassementen heb ik niet op het oog. Het enige wat ik wil zijn wedstrijden winnen. Er zijn drie klassementen, 24 wedstrijden en ik wil daarvan zeker opnieuw één à twee wedstrijden winnen en mooi eindigen in de GVA-, Superprestige- en Wereldbekerklassementen. Vorig jaar was het wachten tot het einde van het seizoen, februari om specifiek te zijn, om een eerste wedstrijd te winnen (Lille en Hoogstraten in een superweekend op 4 en 5 februari, nvdr.). Omdat het zo lang duurde zorgde dit toen wel voor heel wat druk. Daarom zou ik dit jaar wel graag wat vroeger al een wedstrijd winnen, liefst nog voor november, al zal dat wel moeilijk worden."

We weten dat je erg goed bent op sneeuw en ijs. Had het vorig jaar vooral te maken met de weersomstandigheden dat het zo lang duurde vooraleer je kon winnen?

"Ja, als het vriest ben ik altijd in vorm. Op zo’n parcours heb je minder kracht en meer techniek nodig en dat is mijn sterk punt. Toch is het niet alleen het weer dat een overwinning zo lang uitstelde. Ik kom sowieso altijd wat moeilijker op dreef in het begin van het seizoen. Meestal moet ik de eerste weken en wedstrijden nog wat ritme opdoen."

Wat denk je van het WK in het Amerikaanse Louisville? Vind je het positief met zicht op de internationalisering van de sport of zie je het eerder als een last?

"Op zich is het wel een goed idee, maar met een WK alleen raakt het idee van internationalisering niet van de grond uiteraard. Het zou goed zijn om vooraf een programma van twee maanden in Amerika af te werken en daarna naar hier te komen bijvoorbeeld. Nu moeten we in het midden van het veldritseizoen naar Amerika afreizen, nadat we hier al twintig wedstrijden hebben gekoerst. Dat zal ongetwijfeld lastig worden."

Je staat erom bekend dat je technisch erg goed bent. Wanneer je over balkjes springt bijvoorbeeld, doe je dit dan vooral om sneller te zijn in de wedstrijd of ook om het publiek te entertainen?

"Ik haal er voordeel uit als ik over de balkjes spring. Als ik op een goeie plek zit, kan ik hier toch wel één à twee seconden mee winnen. Dus meestal is het wel bepalend voor de wedstrijd en benut ik de balken optimaal. Ik doe het ook om mijn techniek te onderhouden. Het is natuurlijk wel zo dat wanneer ik een mindere dag heb, en de mensen langs de kant roepen “Alé Tommeke, springen over die balkjes”, dat ik dat wel eens ga doen voor de show en om het publiek te amuseren."

Welke renner(s) moeten we extra in de gaten houden? Een Lars van der Haar bijvoorbeeld, die in Kalmthout een goeie indruk naliet?

"Van der Haar is zeker goed, maar Kalmthout is wel een vrij gemakkelijk parcours, zeker voor jonge renners als Lars. Hij zal zich dit seizoen wel in de kijker kunnen rijden, maar ik denk toch dat hij op zwaardere wedstrijden de top zal moeten laten voorgaan. Ik verwacht veel meer van Jim Aernoudts en Arnoud Jouffroy bijvoorbeeld. Het zijn jongens van mijn generatie die de afgelopen jaren veel progressie hebben gemaakt en die zich dit seizoen toch wel enkele keren zullen tonen, denk ik."

Wie wordt de te kloppen veldrijder?

"Van de toppers verwacht ik dat Kevin Pauwels opnieuw een erg constant seizoen zal rijden en vaak onklopbaar zal zijn. Hetzelfde voor Niels Albert. Sven Nys rijdt al 15 jaar aan een stuk constant en dat zal ook dit jaar niet anders zijn volgens mij. Bart Wellens heeft het mentaal niet gemakkelijk gehad na zijn ziekte vorige winter, maar ik heb hem nog nooit zo sterk gezien als tijdens de voorbije zomer. Daarom verwacht ik dat hij zich dit seizoen nog vaak zal tonen."

Wat is je lievelingsparcours?

"Ik cross het liefst op snelle, technische zandomlopen."

Tot slot, waar kan Tom Meeusen van genieten?

"Ik volg al jaren de Amerikaanse motorcross, maar dat is helaas niet zo bekend in België."

© 2012 – Extrasport – Bieke Cornillie

 

 


Reacties

Plaats een reactie