Aan de Universiteit Antwerpen is een nieuwe methode ontwikkeld om het kankerverwekkende humaan papillomavirus (HPV) sneller te kunnen detecteren. Het virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken.
Doctoraatsstudente Isabel Micalessi stelt in haar onderzoek een nieuwe methode voor die sneller en accurater HPV zou opsporen. “Samen met het internationale gezondheidszorgbedrijf Fujirebio hebben we ondervonden dat, als we kleine hoeveelheden DNA vermenigvuldigen, een breder spectrum aan HPV-virussen kunnen opsporen”, legt Micalessi uit.
Als HPV aanwezig is in de baarmoederhals, bestaat er een kans op kanker. Maar niet altijd: "Meestal worden HPV-infecties afgebroken door ons eigen afweersysteem. Ze kunnen echter ook leiden tot de aanmaak van kankercellen. Om dat risico te verkleinen, is het nodig om die kanker exact te kunnen identificeren. Sinds 2009 ben ik met dit onderzoek bezig en nu zien we dus de eerste resultaten", stelt Micalessi.
Jaarlijks 190 doden
Geschat wordt dat baarmoederhalskanker in ons land ongeveer 190 doden per jaar maakt. Negentig procent daarvan kon vermeden worden door de ziekte vroeger op te sporen. Door deze nieuwe methode zou dat moeten lukken. Ze zou ook sneller en goedkoper zijn dan de conventionele manier. De Universiteit Antwerpen en Micalessi werken nu samen met een onderzoeklabo in Frankrijk. Daar testen ze de methode op grotere schaal.
Baarmoederhalskanker is een van de vier meest voorkomende kankers bij vrouwen. Omdat het HPV-virus dodelijk kan zijn, biedt de Vlaamse overheid sinds 2010 drie gratis vaccinaties aan meisjes uit het eerste secundair. Die vaccinaties zijn geen garantie tegen baarmoederhalskanker, maar verlagen de kans toch aanzienlijk. Volgens het Vlaams Infectieziektebulletin werd twee jaar geleden acht op tien scholieren in het eerste middelbaar ingeënt.
© 2014 - C.H.I.P.S StampMedia - Joy De Meulemeester
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 29/01/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 29/01/2014