Roland Duchâtelet kocht afgelopen week voor 41 miljoen euro voetbalclub Standard over. Uit solidariteit, zegt hij.

De voetballiefhebber in mij kon er wel om lachen: de voorzitter van Sint-Truiden die plotseling - héél plotseling: zijn vrouw wist zelfs van niets - Standard overneemt. De Waalse krant Le Soir kopte het nieuws met een communautair tintje: "Le Standard racheté par un millionnaire flamand." Vertaald: "Standaard gekocht door een Vlaamse miljonair." Duchâtelets vermogen wordt geschat op een half miljard.

Mei '68

Maar wat bezielt hem om zo plots Standard over te kopen? In 'De zevende dag' zei Roland Duchâtelet dat hij het Belgisch voetbal daarmee een dienst bewijst. "Voetbal vergt solidariteit", vertelde de kersverse eigenaar van Standard. Mooie woorden, maar kan hij dan niet meer solidair zijn met Sint-Truiden? Waarom verliet hij als voorzitter de club? Smaakte de Limburgse vlaai niet meer? Of zijn de bouwwerken aan het nieuwe stadion te veel? Want ooit gaf Duchâtelet aan dat hij maandelijks het geld van een dure wagen in STVV investeert.

Toch beweert de voorzitter uit solidariteit Standard over te kopen: "Pas toen het nieuws bekend raakte dat het Nederlandse beursgenoteerde bedrijf Value8 Standard zou overnemen, dacht ik aan de overname. Want beursgenoteerde voetbalclubs kenden in het verleden nooit succes." Maakt Duchâtelet zich echt zorgen over de inkomsten van de spelers? Is een basisinkomen voor iedere volwassene nog steeds een van zijn idealen, zoals in mei '68?

Links liberalisme

Als miljonair houdt Duchâtelet vast aan links-liberale denkbeelden, getuige zijn politieke partij Vivant. In de jaren negentig stak hij zelfs zijn geld in Banaan, de merkwaardige protestpartij van Jean-Pierre Van Rossem.

Weg met Karel Van Miert, Roland Duchâtelet is het nieuwe cultusbeeld. Weg met die T-shirts van Che Guevara! Nog voor aanvang van het nieuwe seizoen zullen alle Standaard-supporters een rood T-shirt met een afbeelding van Duchâtelet dragen.

Sponsoring uit liefdadigheid?

Voetbalverstand heeft Duchâtelet niet, zo geeft hij zelf toe. In Duchâtelet zit geen 'passionele' supporter à la Yves Leterme. Standard 'redde' hij uit solidariteit voor het voetbal, dus is hij geen voorzitter meer van STVV, hij moet zich nu eenmaal houden aan het reglement. Maar zal hij nog steeds de bankrekening van STVV spijzen?

De gedachte om een voetbalclub over te kopen uit solidariteit klopt niet. Een voetbalclub. Kon onze voorzitter dan niet de armoede bestrijden, uit solidariteit? Waarom investeren in spelerssalarissen en niet in (overheids)bedrijven om duizenden jobs veilig te stellen? Of speelt hier dan toch de risicofactor mee? Standard overnemen is op veilig spelen. Nu bezit Duchâtelet een topploeg en de fans dragen hem op handen, als 'redder' van Standard.

© 2011 - StampMedia - Sander Carollo


Deze column werd gepubliceerd door ExtraSport op 29/06/2011