Bij het horen van Erasmus denken velen meteen aan het wilde uitgaansleven dat ermee gepaard gaat. Maar in het koude noorden van Europa, zoals Noorwegen, verschilt dat uitgaansleven wel met andere landen. “Ze beginnen er veel vroeger!”, en dat niet alleen.
Het grootste verschil met België zijn de sluitingstijden in Noorwegen. In grote steden zoals Oslo of Bergen is alles om drie uur ’s nachts dicht. In kleinere plaatsen sluiten de deuren al om 2 uur. Het is even aanpassen, als je weet dat bij ons alles zijn gangetje blijft gaan tot in de ochtend.
"Ik wist dat het veel duurder ging zijn"
Een ander groot verschil is de prijs van alcohol. In de Scandinavische landen is het leven een beetje duurder en dat merk je bij het uitgaan. Een pintje kost tussen 50 en 72 kronen, omgerekend tussen de 5,5 en 7,5 euro. Tomas Hajek is barman, dj en voormalige Erasmusstudent en vergelijkt de prijzen met zijn thuisland Tsjechië: “In Praag kost een pintje zo’n drie of vier kronen (ongeveer één à twee euro, red.). Ongelooflijk goedkoop als je dat vergelijkt met de prijzen hier.”
Nadine Claes, een Belgische Erasmusstudente, bereidde zich mentaal voor op het Noorse uitgaansleven. “Ik ben niet naar Noorwegen gekomen om zwaar te feesten, want dat kan ik net zo goed thuis. Ik wist dat het hier veel duurder zou zijn."
Daarnaast verschillen alcoholregels per provincie. In Volda, bijvoorbeeld, heeft de christelijke partij het voor het zeggen. Na middernacht wordt alleen nog alcohol onder de 21 procent geserveerd. Dus bestellen de meesten een Fisherman of koffie met Baileys. In de supermarkten kun je op een weekdag na 20 uur geen alcohol meer kopen en op zaterdag niet meer na 18 uur. Op zon- en feestdagen en bij verkiezingen wordt zelfs geen alcohol verkocht. “Noren hebben geen probleem met die regelgeving. Het is goed voor het systeem want het de criminaliteitscijfers zijn zeer laag”, legt Tomas uit.
Vorspiel en nachspiel
Voor ze uitgaan houden Noren meestal een preparty, wat ze vorspiel noemen. Thuis beginnen ze te drinken rond 19 à 20 uur. Waarom? Om in de ‘juiste stemming’ te geraken voor ze vertrekken en omdat het beter is voor je portemonnee. Voordrinken in België doen we eerder rond middernacht. Om gelijkaardige redenen: we hoeven dan geen fortuin uit te geven om ‘in de stemming’ te geraken.
In België zit Nadine op kot in Leuven. “Daar drinken we ook altijd voor we uitgaan. Maar in België wisselen we af wie drank koopt. Hier brengt iedereen meestal zijn eigen drank mee, wat wel te begrijpen is. De prijzen zijn hier het dubbele. Zeker vergeleken met de prijzen in de fakbars (faculteitscafés geleid door studenten, red.).” Tomas vind deze manier van uitgaan best prettig. “Ik hou van deze cultuur. Ze drinken gezellig, er zijn hapjes en drinken gebeurt niet in een snel tempo. Eigenlijk feesten Noren even lang als wij, maar ze beginnen gewoon veel vroeger”.
Nachspiel is wat de Noren de afterparty noemen. Aangezien alles zo vroeg gesloten is, willen sommigen het feestje nog gezellig verderzetten bij iemand thuis of op kot. De Noorse Sabrina Husby Ahmedi kiest altijd voor een preparty met haar vrienden, maar minder voor de afterparty. “Ik organiseer altijd een preparty met mijn vrienden. Dus de vroege sluitingstijden vind ik niet zo erg. Als alles gesloten is, ga ik naar huis. Meestal ben ik moe, maar tevreden en heb geen zin meer in een afterparty.”
Wodka
Sabrina werkt in het café Det Grone Treet, wat de groene boom betekent. Ze kent het uitgaansleven in Europa en dus ook de verschillen. “In Portugal merk je het verschil enorm. Portugezen zijn open en sociaal terwijl Noren eerder introvert zijn. In Engeland drinken ze zeker veel meer dan wij. Toen ik op een weekdag op stap ging, was ik verbaasd dat ze de ene wodka na de andere inschonken.”
Wat betreft uitgaan in Noorwegen verschilt er niet zoveel. “Het enige verschil tussen de grote of kleine steden is het aantal mensen. Als je uitgaat in Oslo zijn er een pak meer mensen. In Volda is minder volk, maar het is wel aangenaam en gezellig. Beide hebben voor- en nadelen", aldus Sabrina.
Duwtje in de rug
Tomas draait soms muziek in Det Grone Treet. Het cliché dat de Noren koud en asociaal zijn, klopt voor een deel, want ze willen niet gezien worden als ‘zatlappen’. Thuis kunnen ze wel een beetje beschonken zijn, want dan zijn ze omringd door vrienden en voelen ze zich minder verlegen. Ze beginnen niet snel te dansen, omdat ze zo bescheiden zijn. Meestal zijn het de internationale studenten die als eerste naar de dansvloer gaan. Noren volgen dan meestal, ze hebben eerder een duwtje in de rug nodig.
“Noren zijn veel opener als ze wat alcohol op hebben. Als ze nuchter zijn, beginnen ze niet makkelijk vanzelf een gesprek. Ik deel de keuken met een Noor en hij is zelfs te verlegen om als eerste goeiedag te zeggen”, lacht Nadine.
© 2016 – StampMedia - Saranja Vanoverschelde
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 16/01/2015