De negenentwintigste editie van Rock Herk vond op 15 en 16 juli plaats in Herk-de-Stad. Vrijdag bezochten twee groepen van de jeugdbeweging KSA Aarschot het festival met leden van 14 tot 18 jaar.

Ines Windelincks is leidster van de 'Jong Hernieuwers' van KSA Aarschot. "Dit festivalbezoek is een deel van de driedaagse die we elk jaar met onze jongens ondernemen. Eerder snowboardden en paintballden we."

"We brengen de jongeren in aanraking met een breder muzikaal aanbod. Zo gaan we samen naar Shameboy luisteren", gaat medeleider Andreas Persy verder.

Pedagogisch aanvaardbaar

KSA Aarschot heeft een lange traditie van festivalbezoeken. Tien jaar geleden bezochten de leden Blues Peer. Vorig jaar gingen ze naar het Woosha festival in Oostende. "Met de kinderen bezoeken we vaak kleine, goedkope of gratis festivals. De ouders vinden dat pedagogisch aanvaardbaar. We hebben ons nooit moeten verantwoorden."

Festivaljungle

"Wij leiden onze jongeren niet enkel door de bossen en velden, maar ook door deze 'jungle van drugs en drankzucht'", glimlacht leider Martijn Schoolmeesters. "De jongeren leren op een verantwoorde manier genieten van festivals. Ze mogen wel eens een pintje drinken, maar de leiding waakt erover dat het nooit uit de hand loopt. Wij hebben nog steeds een voorbeeldfunctie."

Kampdiscipline

Een vierkantsformatie door een jeugdbeweging in uniform is een opmerkelijk beeld op een festival. "Ook tijdens Rock Herk bewaren wij de kampdiscipline. Morgenvroeg staan we om 9 uur op, want dan begint onze wandeltocht naar de volgende activiteit!", besluit Schoolmeesters.

© 2011 - StampMedia - Christoffer Allegrezza