OEKRAÏNE - De Oekraïense regering is ondertussen gevallen, maar president Viktor Janoekovytsj weigert zijn post te verlaten. De oppositie wil echter niet met minder genoegen nemen en blijft protesteren. Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan de patstelling.

Het is bijna tien jaar geleden dat in Oekraïne de Oranje Revolutie plaats vond. Een gevolg van de presidentsverkiezingen die Viktor Janoekovytsj toen wel gewonnen had, maar na beschuldigingen van fraude werden overgedaan. Opponent Joesjtsjenko werd toen alsnog president, maar vijf jaar later won Janoekovytsj wel van toenmalig premier Tymoshenko. Onder het goedkeurend oog van Rusland, want de partij van Janoekovytsj leunt eerder naar de ooster- dan naar de westerburen.

Niet bij EU

De huidige opstanden zijn begonnen toen de regering een voorstel aannam om niet bij de Europese Unie te gaan. Student communicatiewetenschappen Nazar Cherepanin volgt de situatie op de voet vanuit ons land. Zelf is hij niet in Oekraïne geboren, maar zijn ouders wel. “Mijn hele familie woont daar en ik heb er veel vrienden. Die proberen mij via sociale media goed op de hoogte te houden van wat er zich allemaal afspeelt”, vertelt Cherepanin.

Cherepanin verklaart de situatie: “Er zijn opstanden ontstaan in Kiev en de Special Forces van de regering hebben toen enkele studenten die betoogden hardhandig aangepakt. De regering beschouwt de betogers als extremisten”, aldus Cherepanin.

Twee eisen

De manifestaties, gesteund door o.m. zangeres Ruslana en bokser Vitali Klitsjko, willen dat  Janoekovytsj opstapt. Cherepanin: “Hun eerste eis is inderdaad dat de regering en de president opstappen. De regering is ondertussen gevallen, maar de president weigert ontslag te nemen en krijgt steun van de Russische president Poetin.”

“De tweede eis is een nieuwe grondwet”, vervolgt Cherepanin. “De oppositie wil een humanere grondwet, terugkeren naar die van 1994 of 2004. Ze willen ook dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten. En ten slotte staan ze erop dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.”

De regering is intussen opgestapt, maar Janoekovytsj wil van geen wijken weten. De betogingen gaan intussen onverminderd door. Valt de president of valt hij niet? Cherepanin: “Volgens mij zal de situatie nog even aanslepen. Al denk ik wel dat Janoekovytsj zal moeten toegeven aan de druk en zijn ontslag indienen”, besluit hij.

Wie meer wil weten over de situatie in Oekraïne, kan surfen naar de slideshow die fysicus Nazar Bartosik online zette. Het is volgens hem “wat er echt gebeurt in Oekraïne”.

©  2014 – StampMedia – Joy De Meulemeester


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 01/02/2014