Het gebruik van de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen (UA) door studenten van de Antwerpse hogescholen heeft kwaad bloed gezet bij een deel van de universiteitsstudenten. Zij verwijten de hogeschoolstudenten hun studeerplek in te pikken.
"De laatste twee jaar hebben we vastgesteld dat studenten steeds vaker samen willen studeren", zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen. "Daarom trekken studenten van zowel onze universiteit als de Antwerpse hogescholen massaal naar onze bibliotheek in de stadscampus." Dat de universiteitsbibliotheek ook door hogeschoolstudenten gebruikt wordt, zorgt voor wrevel bij studenten van de UA.
"Onze bib zit altijd stampvol", zegt Birte Verschraegen, tweedejaars studente aan de universiteit en mede-oprichtster van de Facebookpagina 'Hogeschool ga in je eigen bib (weg van de UA) studeren'. Die groep telde in twee dagen tijd meer dan 1.000 leden en was de aanzet voor de hetze die momenteel aan de gang is. "'s Morgens staan er altijd rijen tot buiten. Er wordt geduwd en getrokken om toch maar zeker te zijn van een plaats. Dat komt onder andere doordat veel hogeschoolstudenten in onze bib komen studeren", zegt Verschraegen.
De universiteitsstudente begrijpt dat de universiteit zijn bibliotheek voor iedereen openstelt. "Maar er zijn uniefstudenten, bijvoorbeeld zij die Rechten studeren, die echt een plek in de bib moeten hebben. Zij hebben boeken en artikels nodig die ze nergens anders kunnen vinden."
Als tegenreactie richtte Luis Muñoz (21), student journalistiek aan de Plantijn Hogeschool, de Facebookgroep 'Hogeschoolstudenten in bib UA. Omdat wij dat kunnen en dat mogen' op. Hij wijst er op dat het gebruik van de UA-bibliotheek vrij is voor alle studenten van de Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen. "Maar mijn groep was eerder als grap bedoeld. Om te laten zien dat wij er ook nog zijn."
Onlinerel
Nog voor dat de initiatiefnemers het goed en wel besefte, ontstond er een online rel tussen de universiteits- en hogeschoolstudenten. Met verwijten over en weer. "Ik vind het jammer dat er een hoop debielen veel te hard in op gaan", zegt hogeschoolstudent Muñoz. We kunnen nu beter onze krachten bundelen om voor voldoende studeerruimte te ijveren. Voor alle studenten." Ook Birte Verschraegen betreurt de loop van zaken. "Het moest een ludieke actie zijn, maar blijkbaar heb ik enkele mensen tegen de schenen geschopt. Ik heb zelfs al haatmails gekregen."
Volgens Peter De Meyer zal de UA in ieder geval niet afstappen van haar open beleid om iedereen tot haar bibliotheek toe te laten. "We volgen de problematiek op, maar gaan zeker geen mensen bannen uit onze bib. Wel willen we erop wijzen dat er nog veel andere studieplekken ter beschikking zijn. En vanaf dat er geen lessen meer zijn, zullen er aula's openen waarin ook gestudeerd kan worden." De Meyer denkt dat er na overleg misschien wel enkele privileges voor sommige studenten kunnen komen.
Anouk Elst (22) studeert voor handelsingenieur aan de UA. Zij komt af en toe naar de bibliotheek om te leren. "Maar als je er niet voor 9 uur bent, heb je geen plek. Wat vooral een probleem is, is dat veel studenten een plek innemen door hun boeken er te leggen, zonder dat ze er ook effectief zitten. De hogeschoolstudenten niet toelaten tot onze bib zou ik overdreven vinden."
"Ik lig niet wakker van heel die hetze," zegt Michiel Debbaut (20). Hij volgt les aan de Hogere Zeevaartschool maar komt wel studeren in de universiteitsbib. Vijandigheid heeft hij ook nog niet opgemerkt. "Er is wel extra plaats nodig. Want nu is het altijd hopen op een vrij plekje."
Yassin Fnarooqi (21), universiteitsstudent studeert regelmatig in de bib. "Als je 's middags naar de bib komt, is er al geen plek meer." Dat komt volgens Yassin toch deels door de hogeschoolstudenten. "Met piekmomenten zou het beter zijn als studenten van de universiteit zelf de voorkeur krijgen. Wanneer er plek genoeg is, is er natuurlijk geen probleem. Dan mag iedereen binnen."
© 2011 - StampMedia - Robbe van Lier
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 26/05/2011