Onze reporter Stef (23) trok naar de Duitse Vrijstaat Thüringen en ontdekte er een culturele en historische schat. De roots van ons Belgische koningshuis en indrukwekkende kunstcollecties en tentoonstellingen zijn er onder meer te vinden, met een snuifje gastronomie (en wijn!) als bonus. Jena en Gotha blijken twee boeiende, historische steden die zichzelf na de val van de DDR moesten heruitvinden in de herenigde Bondsrepubliek - en daar goed in slaagden.

Behalve cultuurstad is het Duitse stadje Jena een belangrijke industriële speler. Sinds 1926 is het de thuisstad van het oudste nog werkende projectieplanetarium ter wereld. Ook nu nog worden er dagelijks voorstellingen gehouden.

Jutta Thapaliya is hoofd Planning en Ontwikkeling bij de toeristische dienst van Jena. Ze kent als geen ander de interessantste plekjes van de stad. Eén van die attracties is het Zeissplanetarium. “Het planetarium werd in de jaren twintig ontworpen door Carl Zeiss en zijn collega Ernst Abbe. In 1926 werd het geopend voor het publiek. Het was het eerste projectieplanetarium van die omvang in de wereld”, legt ze uit.

Wereldwijde bekendheid

Carl Zeiss richtte in de negentiende eeuw een optische werkplaats op in Jena. Samen met medegeleerden Ernst Abbe en Otto Schott werkte hij aan nieuwe technieken voor het produceren van lenzen. Sindsdien worden zijn projectoren in planetaria over de hele wereld gebruikt. Tot de dag van vandaag worden lenzen van Zeiss gebruikt in brillen, camera’s, telescopen, microscopen en projectoren. In het optische museum van Jena kun je zien hoe zijn werkplaats er uit zag en welke technieken hij gebruikte.

“De voorstellingen in het planetarium zijn zogenaamde fulldome projecties. Op een hemelkoepel worden speciaal ontworpen filmprojecties geprojecteerd, wat een soort 3D-effect geeft”, vertelt Thapaliya. Ter begeleiding van de films worden er in de zaal lasers, rookmachines en muziek gebruikt. Het publiek neemt plaats in speciaal ontworpen zetels en kijkt omhoog naar de koepel.

Tussen wetenschap en entertainment

Een van de nieuwste projecties is Chaos and Order, een licht- en muziekspektakel van Rocco Helmchen en Johannes Kraas. De show duurt ongeveer een uur en laat de toeschouwer nadenken over de invloed van wiskundige formules op alle facetten van het leven. Het resultaat is een psychedelische ervaring die je met meer vragen dan antwoorden laat zitten. Misschien is het eerder weggelegd voor mensen met een gezonde interesse in wetenschap en filosofie dan de doorsnee bioscoopbezoeker en zeker niet aan te raden voor kinderen onder de 12 jaar.

Naast muziekshows zijn er leerrijke presentaties voor scholen en een kinderprogrammatie. Voor de allerkleinsten zijn er projecties over Lars de kleine ijsbeer en het draakje Tabaluga, twee bekende figuurtjes in Duitsland.

Sterrenevents

Behalve voor filmvoorstellingen wordt de koepelzaal ook gebruikt voor evenementen. Je kan er feestjes, recepties, beurzen en andere voorstellingen houden. Daarnaast is er de mogelijkheid om te dineren onder een kunstmatige sterrenhemel. Vooral tijdens de feestdagen is het een populaire, maar dure aangelegenheid.

Ieder jaar wordt in Jena het FullDome Festival georganiseerd. De nieuwste innovaties op het gebied van koepelprojecties worden voorgesteld en prijzen worden uitgereikt voor de beste projecties. Studenten kunnen eveneens een bijdrage inzenden. Volgend jaar vindt het festival plaats van 27 tot en met 30 mei onder het thema Romantic Circles.

Bekijk de fotoreportage van Thüringen hier:

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157649979478800/

© 2015 – StampMedia – Stef Vananderoye