Op zondag 27 mei vond in Antwerpen Plein Public plaats. Op de Groenplaats was een culinaire en culturele markt en organisaties die werken aan een betere stad, stelden hun werking voor. Op het Hendrik Conscienceplein kon je luisteren naar gerenommeerde schrijvers.

Plein Public is de apotheose van het stadsfestival Antwerpen Vandaag. Van 19 tot 28 mei gaf dit festival iedereen de kans om te proeven van het Antwerpen van vandaag en na te denken over de stad van morgen. Je kon deelnemen aan tientallen activiteiten om kennis te maken met de rijkdom en diversiteit van de stad.

Prioriteiten voor Antwerpen

Tegen 15.00 uur is het op de Groenplaats aangenaam druk. Niet alleen Antwerpenaars, maar ook mensen van buiten de stad komen om te genieten van de zon en van de livemuziek. Deze wordt onder andere door Axl Peleman, Fanfakids en Raymond van het Groenewoud verzorgd. Een interculturele modeshow leert de mensen bij over klederdracht van over de hele wereld. Maar ook in de verschillende kraampjes zijn omstanders geïnteresseerd. Daar zitten meer dan veertig organisaties, verenigingen en Antwerpenaars die zich inzetten voor een betere stad. Een van hen is Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw. Zij maken reclame voor Ieders stem telt, hun stemtest vanaf september. Ze hebben twaalf prioriteiten opgesteld waar de stad zeker aan moet werken. De mensen op Plein Public kunnen hun stem laten horen door de inhoud van een bekertje water te verdelen over twaalf verschillende bakjes, die de sociale en solidaire prioriteiten voorstellen. Een medewerkster vertelt: "Tot nu toe zijn 'Een krachtdadig armoedebeleid' en 'Betaalbare gezondheidzorg voor iedereen' de toppers. Maar de meeste mensen verdelen de inhoud van hun bekertje over alle bakjes."

Mensen bereiken

Verderop zit ook Hand in Hand, een anti-racistische organisatie. Zij moedigen mensen aan om hen kaarten te sturen in verband met een betere tewerkstelling van allochtonen. Zo willen ze de overheid aanzetten om dit op te nemen in hun beleid en de tewerkstelling te verwezenlijken. Hiervoor hebben al veel mensen getekend.

Ook Femma, een vrouwenorganisatie die zowel voor ontspanning zorgt als de belangen van vrouwen verdedigt, is van de partij. Ze hebben net hun voormalige naam, KAV (Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging), omgedoopt tot Femma. "Met onze nieuwe naam kiezen we resoluut voor meer diversiteit", zegt een van de medewerkers.

VeBes (Vereniging van Blinden en Slechtzienden) is een vereniging voor sensibilisering en belangenverdediging van blinden en slechtzienden, maar organiseren ook een tal van activiteiten verspreid over heel Vlaanderen. Hiervoor werken ze nauw samen met De Roma, De Filharmonie... "Met de juiste mensen lukt het", zegt de voorzitter van VeBes.

Voor een divers Antwerpen

Antwerps Integratiecentrum de8 gaat voor een divers Antwerpen. Zij laten mensen verwoorden wat solidariteit voor hen betekent. De briefjes met de definities worden opgehangen aan het kraam van de8. Ook vroeg het Integratiecentrum aan VideAntz om de solidariteit van Antwerpen in beeld te brengen. De8 brengt met Solidariteit kleurt je wijk de kortfilmpjes onder andere naar bibliotheek Permeke en naar het MAS.

Solidariteit kleurt inderdaad je wijk. Dat is op Plein Public te zien aan slogans als Eenheid in verscheidenheid. Maar ook aan alle verschillende organisaties: de ene islamitisch, de ander katholiek, de ene van Mongolië, de ander van Indonesië. Zoals de vertegenwoordiger van die laatste het zelf zegt: "Ik woon dan ook in Antwerpen 2060, de meest diverse buurt van al!"

De trein van verandering en democratie

Een interessante vereniging is Marobel, met als logo een olijfboom, die symbool staat voor vrede in zowat alle culturen en religies. Zij zijn actief in Marokko en pleiten daar vooral voor onderwijs en gezondheid. Voor hen is het opstarten van coöperatieven zeer belangrijk. Ze werken nu bijvoorbeeld aan een project voor vrouwen die olijven verbouwen. Hun bedoeling is om mensen uit de armoede te helpen, door ze zelf hun toekomst in handen te laten nemen. "Zij moeten initiatief nemen. Wij helpen en ondersteunen hen", zegt een medewerker. "Het zijn tijden van democratie en verandering. Wij willen ons steentje bijdragen door mensen kansen te geven. De regering doet te weinig, dus dan moeten we zelf iets doen." Marobel vindt het belangrijk dat de jeugd afweet van de geschiedenis en van wat er nu speelt in de politiek. "De politieke wereld verandert nu drastisch. Kijk maar naar Egypte, Syrië... Hoe staan de mensen daar tegenover? Wat zal er gebeuren? Nu is het moment om de koe bij de horens te vatten, om mee te springen op de trein van democratie en verandering."

Segregatie

Op het Hendrik Conscienceplein heeft Saskia De Coster, columnist bij De Morgen, zojuist voorgelezen aan het publiek. "Dat leesmoment was nogal verwarrend in het begin, en ook winderig. Het is altijd moeilijk om de interesse van het publiek in te schatten. Ik wou eerst een column voorlezen die ik had geschreven over diversiteit, waarop ik veel reacties kreeg. Ik vind namelijk dat er in de praktijk een grote segregatie is tussen de verschillende allochtone groepen en tussen de allochtonen en autochtonen. Deze groepen laten hun stem te weinig horen. Neem nu bijvoorbeeld de energiefacturen: een saai, maar actueel onderwerp. En toch heeft niemand het erover. Het is jammer dat de mensen niet van hun tak maken. Op die column over de segregatie kreeg ik dan wel weer veel respons." Zo blijkt dat dit onderwerp toch gevoelig ligt.

Meer info over Ieders stem telt, de stemtest van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw, vind je op www.iedersstemtelt.be of vanaf september op www.socialestemtest.be. Op 8 oktober kan je het debat bijwonen in de Roma om 19u30. Je kan Hand in Hand steunen door via www.anti-racisme.be een mail te sturen naar de politici van je gemeente.

© 2012 - StampMedia - Noa Van Tichel, video: Hoi-Fung Ng & Noa Van Tichel


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 02/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 02/06/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/06/2012