reacties (0)

Voor de meesten onder ons zijn de jaren '40 en '50 niet meer dan de tijd waarin ouders of grootouders jong waren. Toch kent de periode een revival. Op 7 maart vond in Mechelen de tweede editie van ‘Radio Modern’ plaats, een swingende dansavond in de stijl van de ‘nifty fifties’ en ‘swinging forties’.

“Radio Modern zijn retro swingfeesten met knallende live bands, zwierende petticoats, mooi uitgedoste vrouwen en rockers en vooral tot de laatste centimeter gevulde dansvloeren”, aldus de website van het evenement. Vanaf het ogenblik dat je de deur van je lokale parochie- of feestzaal binnenstapt, lijkt het alsof je meer dan een halve eeuw terug in de tijd wordt gekatapulteerd.

Rock around the clock

Een avondje ‘Radio Modern’ gaat meestal rond half negen van start wanneer de lieftallige hostessen, beter bekend als ‘The Modernettes’, hun ‘Beauty Boudoir’ openen. Een uur lang bezorgen ze, gewapend met haarlak en make-up, dames de gepaste look tegen democratische prijzen. Vervolgens nemen Belgische kampioenen rock-‘n-roll en boogie woogie Wim en Griet plaats op het podium voor een dansinitiatie. In minder dan een uur brengen ze zelfs leken aan het swingen. Ten slotte is het de beurt aan de, meestal internationale, hoofdact. In Mechelen was dat het Britse ‘The Revolutionaires’ dat invloeden van Chuck Berry en Little Richard combineert met de stijl van modernere bluesartiesten als Stevie Ray Vaughan en Mike Henderson. Een geheel dat zorgt voor een eigen, zeer energieke vorm van rhythm & blues.

Be original, be vintage

Een dresscode wordt niet gehanteerd bij ‘Radio Modern’, maar de meeste mensen zien het sowieso als de ultieme gelegenheid om hun favoriete retro jurk, kostuum of lederen vest uit de kast te halen. Geen idee wat aan te trekken? Op www.radiomodern.be vind je een retroshop in jouw buurt.

Fanny Van Elsen, uitbaatster van de Mechelse Blender vintageshop, had een standje op de laatste editie. “De fiftiesbijeenkomsten bestaan al veel langer, maar ze waren gewoon niet zo populair als nu”, vertelt ze. “De optredens, de automeetings, het terugkomen van de mode en de rockabillycultuur, het hangt allemaal aan elkaar. De ene gaat er al wat meer in op dan de andere, maar ik denk dat het altijd voort zal blijven leven.”

Na het aanleggen van een grote collectie ‘toys’ rond films en series uit de jaren ’70 en ’80 begon Van Elsen zich meer op retro mode en interieur te focussen. “Ik kocht de leukste handtasjes en kleedjes op de rommelmarkt. Meubeltjes ben ik pas beginnen kopen wanneer ik alleen ben gaan wonen.” Haar eigen cliënteel bestaat vooral uit jongere koppels die hun woning degelijk maar met een beperkt budget willen inrichten. “Oude dingen zijn veel origineler. Bovendien is er weinig of geen massaproductie zoals bij bv. Ikea of H&M. Meestal is de kwaliteit ook veel beter dan van moderne spullen. Want als het al die jaren heeft overleefd, zal het zeker nog een tijdje meegaan.”

Voor de volgende Radio Modern moet je op 27 maart in Het Depot in Leuven zijn. Alle data vind je terug op www.radiomodern.be.

© 2009 – StampMedia – Gil Plaquet


Reacties

Plaats een reactie