reacties (0)

In Edegem werd afgelopen weekend voor de eerste keer de ABN Amro Integration Cup georganiseerd. Met dit toernooi wil hockeyclub R. Victory H.C. tonen dat topsport en gehandicaptensport (G-sport) hand in hand kunnen gaan.

Met de Special Olympics in het verschiet winnen G-sporten aan populariteit. Niet alle G-sporten komen aan bod in deze spelen. Hockey is een van de sporten die uit de boot valt. Om G-hockey wat meer aandacht te schenken, werd afgelopen weekend de Integration Cup gehouden op Kattenbroek in Edegem. G-sport staat namelijk niet alleen voor gehandicaptensport, maar ook voor geïntegreerd sporten.

De Belgische topploegen en de beste ploeg van Nederland, Oranje-Zwart, ontmoetten elkaar tijdens dit toernooi. Tussen de topmatchen door zijn er nog vier G-ploegen die de strijd met elkaar aangaan: een Duitse ploeg, een Italiaanse ploeg, een ploeg uit het Nederlandse Delft en de Edegemse Victory Wanderers.

Sport voor iedereen

Drie jaar geleden is de hockeyploeg van Edegem begonnen met een G-ploeg. “De ploeg is eigenlijk spontaan gegroeid. Vaak komen mensen hier naartoe met het hele gezin, maar de gehandicapte familieleden konden niet mee”, vertelt Leen Ryckx, coach van de Victory Wanderers. Nu kan dat wel.

Hoewel de Wanderers nog niet zo veel ervaring hebben, geven ze het beste van zichzelf op dit toernooi. Het plezier spat van de spelers af en het wederzijds respect is groot. Wanneer iemand een stickfout maakt en de tegenspeler pijn doet, worden er meteen handjes geschud en gevraagd of alles ok is. Daar kunnen de professionals nog wat van leren.

Champions League

Naast het veld wordt er ook heel wat gepraat en onderhandeld. “Er zijn mensen uit Zweden en Portugal op de cup. Zij komen kijken hoe wij onze G-ploeg organiseren, zodat ook zij binnenkort een ploeg kunnen opstarten. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van European Hockey League (EHL). EHL is eigenlijk de Champions League van de hockey”, weet Ryckx.

© 2014 - StampMedia - tekst: Karolien Segers, foto's: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 25/08/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – Online op 25/08/2014


Reacties

Plaats een reactie