Zitten cafébazen te wachten op een grote campagne tegen drugs in het uitgaansleven? Zo lijkt het wel, nadat Gazet van Antwerpen 25 cafés heeft gecontacteerd naar aanleiding van de nieuwe campagne van Vlaams Belang. De partij gaat met affiches alle Antwerpse café-uitbaters motiveren om sneller politie te contacteren als ze druggebruik opmerken. Maar wij stelden de uitbaters de vraag of ze die affiche zouden ophangen, en hoe zij reageren als er drugs aan de toog of het terras rondgaan.
De drugsproblematiek is als gespreksonderwerp springlevend in de stad, dat kan je alvast zeggen. We gingen langs bij 25 cafés in verschillende buurten: onze reporters bezochten de studentenbuurt, de Groenplaats, omgeving Mechelseplein/Theaterplein, de Grote Markt en het Zuid. We stelden ze anoniem twee ja-neevragen. (zie kader onderaan). Alvast één zinnetje dat terugkomt: “Het gebruik van drugs is een ‘plaag’.”
De campagne die Vlaams Belang deze week lanceerde, lijkt dus qua timing goed te zitten. Op hun affiche – die op de post gaat naar alle cafébazen – staat: “Zeg nee tegen drugs! Geen drugs in mijn café.” Het logo van Vlaams Belang zal niet zichtbaar zijn op de affiches.
Bijna de helft van de 25 uitbaters die wij aanspraken, is bereid ze meteen op te hangen. Drie twijfelen, om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat er in het betreffende café gewoon géén posters hangen. We bevroegen de cafés ook over de ‘verantwoordelijkheid’ waar Vlaams Belang op wijst: de inzet van politie. De meerderheid blijkt niet bereid te zijn om meteen de politie te bellen: het probleem wordt er groter door, of ze zijn bang voor hun goede naam. Bovendien twijfelen ze of de politie een vermoedelijke gebruiker echt aanpakt.
Er heerst zelfs al wat gelatenheid. Het buitenzetten of aanpakken van gebruikers is al ‘gewoon’ geworden, of: drugsgebruik op het toilet wordt gedoogd, zolang het in de verbruikszaal geen problemen geeft. Aan de andere kant zijn er uitbaters die net heel streng reageren, en zelfs mensen van het toilet wegtrekken.
Aperobar George
Patrick Ecker (54) heeft wijn- en aperobar Georges op de Leopoldplaats. Niet echt een nachtplek, maar Patrick verwijst wel naar de drukke zaterdagen waarop het markt is op het Theaterplein. Dan belanden er ook wel eens groepjes bij hem die met andere dingen bezig zijn dan gezellig babbelen.
“Ik ken het gedrag. Zonnebrillen, snel heen en weer lopen naar het toilet. Heel ergerlijk. Ik heb er ook al uit het toilet gehaald. Je weet nooit helemaal zeker waar ze mee bezig zijn, maar ik heb wel de mensenkennis, al sta ik nog maar anderhalf jaar in de horeca. Ik ben ook heel streng, want dit is een plaag. Ik zet ze dan meteen buiten. De politie ga ik er niet voor bellen.”
Of hij de affiche zou ophangen, weet hij niet. “Omdat dat te veel de aandacht vestigt op een probleem dat niet past bij mijn vast cliënteel. Het zit toch veeleer in een leeftijdsgroep van gelegenheidsklanten, vaak jonge dertigers.”
Marie Antoinette
Danny Calander (54) is uitbater van Marie Antoinette op de Oudevaartplaats, een zaak met een schitterend decor in Louis XIV-stijl. Plafondschilderingen incluis. Maar ook daar weten ze wat drugsoverlast is. Calander wordt nog boos als hij denkt aan wat hij vorig weekend meemaakte.
“Een man die zo weg was als een huis, viel buiten mijn klanten lastig. Spuwen, wauwelen. Hij bestelde eten bij de zaak hiernaast en kwam dat dan bij mij opeten. Ik heb hem gewaarschuwd dat hij moest vertrekken, anders zou het met de combi zijn. Hij bleef toch. De politie gaf hem de mogelijkheid om weg te wandelen, en dat snap ik niet. Zo’n man moet je meenemen en vragen waar hij zijn spul vandaan heeft.”
Er zit dus een probleem op het vlak van straffeloosheid, volgens de ondernemer. “Want gisteren liep die kerel hier weer rond, aan het pétanqueplein. Zo iemand schrik je alleen af als je er kordater tegen bent. Ja, ik ben dus grote voorstander om zo’n affiche op te hangen en mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid. De gebruikers gaan er een keer mee lachen, maar het wordt tijd dat we samen iets doen.”
Karaoke Bonaparte
Noel Aibar, manager bij café-karaokebar Bonaparte op de Grote Markt, vindt de affiche niet nodig. “Ik zou ze niet ophangen. Onze klanten weten hoe we daar tegenover staan. Geen verkoop of gebruik van drugs hier, heel duidelijk. Ik ben niet tegen drugs, maar ik ben wel tegen het slechte gebruik, of het misbruik van drugs. Als het alleen voor het genot gebruikt wordt, of als klanten elkaar niet lastigvallen of het beginnen te verkopen aan elkaar, hebben wij daar als café geen last van. Ik vind ook dat wiet niet erger is dan alcohol, integendeel, alcohol kan voor meer problematische situaties leiden dan marihuana.”
Klanten kunnen naar Noel gaan om iets te melden, maar hij kijkt toch graag eens zelf na voordat hij actie onderneemt. “Na een melding ga ik zelf altijd naar de mensen om na te kijken wat er aan de hand is. Als dan blijkt dat het een groot probleem is, of kan worden, haal ik er eventueel de bewaking bij, of als het nodig is: de politie.”
De Leeuw van Vlaanderen
We bezochten ook het bruine café De Leeuw van Vlaanderen, alias ‘De Beest’, in de Jezuïtenrui. Gemeenteraadslid Filip Dewinter is medeaandeelhouder van de kroeg. Opvallend: de affiche hing hier nog niet. Na ons bezoekje snelde Luc Doms toe om de poster snel-snel op de deur naar de toiletten te hangen. “Ik ben fan van de campagne, druggebruik zorgt voor overlast. In de horeca mag het gebruik niet normaal worden. Iedereen is welkom maar als we druggebruik zien, treden we op. Voor de campagne wees ik klanten die drugs gebruiken de deur. Nu met de campagne, bel ik ook de politie.” Luc Doms is naast cafébaas ook woordvoerder van het Vlaams Belang en medewerker in het Vlaams parlement.
Zelf belde Doms de politie nog niet. “Bij ons publiek komt dat minder voor. Als het voorkomt weten we nu wel wat ons te doen staat.”
De cijfers
Wij contacteerden 25 cafébazen in Antwerpen en legden hen twee vragen voor. Dit zijn hun anwoorden:
Je zal als café-uitbater een poster van Vlaams Belang ontvangen. Zal je die ophangen?
- Ja: 12
- Nee: 10
- Misschien: 3
Heb je als café-uitbater al ooit de politie verwittigd voor drugs in je zaak?
- Ja: 6
- Nee: 19
Deze publicatie kwam tot stand dankzij een exclusieve samenwerking met Gazet van Antwerpen. Zes jongeren van StampMedia draaiden in de eerste week van de paasvakantie mee op de stadsredactie van Gazet Van Antwerpen. Ze brachten verhalen uit hun eigen leefwereld, maar speelden ook in op het dagelijkse nieuws in en rond Antwerpen.
Bekijk hier alle publicaties die de jongeren tijdens de mediaweek bij GVA hebben gemaakt.
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 07/04/2023.