© Pieter Keppens

Beerpong, je kent het vast wel. Het spel waarbij je pingpongballetjes in de bekers van je tegenstander moet gooien vooraleer hij of zij al jouw bekers raakt. Al jaren is dit een bekend drankspel onder jongeren. De bekers zijn gevuld met bier dat je moet opdrinken als ze geraakt worden. Is dit alleen een simpel drankspel om zat te worden of zit er meer achter? Reporter Pieter Keppens ging het uitzoeken op het allereerste officiële Vlaams kampioenschap Beerpong in Kessel-Lo.

Vrijdag 8 maart om 19 uur gaat het startsignaal af in Jeugdhuis De ZoeNK in Leuven. Veertig duo’s strijden om de titel in het eerste officiële Vlaams kampioenschap. Al is dit niet het eerste toernooi dat het jeugdhuis organiseert, vertelt organisator Klaas Renette. “Vorig jaar organiseerde we ook het Vlaams kampioenschap, maar echt officieel was dat niet. Dit jaar namen we contact op met de organisatoren van het Belgisch kampioenschap en zij hebben ons toegestaan om een Vlaamse versie in te richten.”

Tijdens het toernooi voel je de spanning door het hele jeugdhuis. Het gejuich, de frustraties en het gelach: alle emoties komen minstens één keer naar boven. En hoe kan het ook anders. Een hele avond lang waren er spannende matchen waarbij beide teams nog elk één beker hadden. Ook al speel je zelf niet, het is vol entertainment en gewoon leuk om naar te kijken.

Beerpong of waterpong?

Ook al staat beerpong bekend als een drankspel, opvallend is dat veel mensen met water spelen tijdens het toernooi. Sommige spelen met water in de beker en bier in de hand, anderen spelen enkel met bier. Er lijkt niet echt een regel  te zijn. Klaas Renette: “De meeste jongeren kennen het inderdaad als een spel om gewoon dronken te worden, maar op het Vlaams kampioenschap doen wij het een beetje anders. We verplichten niemand om alcohol te drinken. Je kiest zelf of je elke keer met bier speelt, dan eens een potje met water en dan het volgende opnieuw met bier. De keuze ligt bij jou.”

© Pieter Keppens

De teams die meedoen hebben telkens verschillende plannen voor de avond. Zo zijn er de teams die het niet te serieus spelen en iedere wedstrijd spelen met bier. Zij zien wel hoever ze komen en willen er gewoon een leuke avond van maken. Dan zijn er de teams die met water spelen, en een pintje in de hand,  omdat ze het niet te laat willen maken of niet met een zware kater willen opstaan. En als allerlaatste spelen sommige teams alleen met water omdat ze gefocust willen blijven. Zij doen mee om te winnen en nemen het wat serieuzer dan de meeste teams.

En dat blijkt te werken. Studenten Jelle Van Attenhoven en Thijs Van Gestel kronen zich tot Vlaams kampioen. Zij speelden het toernooi met water en kwamen duidelijk voor de titel. Naast dat ze zichzelf een jaar lang Vlaams kampioen mogen noemen, zijn ze nu ook rechtstreeks gekwalificeerd voor het Belgisch kampioenschap. Tijdens het tweedaagse BK wordt hun kampplaats, hun eten en drinken gratis voorzien. Het Belgisch kampioenschap Beerpong vindt plaats op 7 september in Lichtervelde.

© Pieter Keppens
vorige volgende