Credit: Bart Van Looveren

Vlaamse Gebarentaal Leren vzw (VGL vzw) wil dat mensen elkaar in gebarentaal bedanken voor De Warmste Week. Ze hopen door de nationale solidariteitsactie bekender te worden en willen mensen aansporen om gebarentaal te leren.

Voor Bart Van Looveren is gebarentaal letterlijk van levensbelang. “Ik ben vanaf mijn geboorte al doof. Vlaamse gebarentaal (VGT) is dus mijn moedertaal. Het is zoals Nederlands voor andere mensen. Zonder VGT zou het voor mij veel moeilijker zijn om te communiceren”, vertelt hij. VGL vzw wil dat iedereen een bedankt-video maakt na het moeilijke jaar dat 2020 was. “We hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken. Hoe meer video’s, hoe meer mensen stil staan bij het belang van onze organisatie en gebarentaal.”

VGL vzw is niet alleen actief tijdens De Warmste Week, ze hebben ook een paar andere initiatieven. Voor Bart is het vooral belangrijk dat VGT bekender wordt. “Naast de actie van De Warmste Week, proberen we onze organisatie ook op sociale media in de kijker te zetten. We hebben ook een online basiscursus waarmee mensen kennis kunnen maken met VGT. Op onze webshop kan je trouwens ook wenskaarten in Vlaamse gebarentaal bestellen. Zo zijn we niet enkel digitaal, maar ook een beetje op papier terug te vinden.”

Daarnaast werkt VGL vzw samen met bedrijven en scholen door aan personeel of leerlingen online cursussen aan te bieden. Scholen gaan vaak zelfs verder dan dat. Ze vragen vaak aan VGL vzw of ze video’s gratis mogen gebruiken in hun lessen. “Dat mogen ze. Ze kunnen ook onze online cursus met een korting aanschaffen en zo aanbieden aan hun leerlingen. Hoe meer VGT, hoe beter!”

Gebarentaal in België

In België is gebarentaal niet heel erg bekend. Er zijn maar weinig mensen die de taal begrijpen of daadwerkelijk kunnen spreken. “Alle beetjes helpen. Zo vinden we het geweldig dat de persconferenties rond corona nu standaard met tolk worden gedaan. Langs de andere kant is er nog veel werk voor de boeg. Dat is niet gemakkelijk, maar we zijn vooral dankbaar voor alle mensen die hun steentje willen bijdragen”, zegt Bart.

Daartoe rekenen ze ook de overheid die hen steunde. “We hadden een projectaanvraag ingediend en die werd goedgekeurd. Toen hebben we een flinke duw in de rug gekrgen van de overheid. Daardoor konden we onze eerste cursus Handalfabet verwezenlijken. Met die opbrengst konden we dan weer onze cursus VGT uitbouwen en zo doen we nu zelfstandig verder.”
 

Corona

Op zich heeft corona geen effect op de projecten van VGT, want alles gebeurt online. Er zijn bovendien veel mensen die tijdens de lockdown een nieuwe skill willen leren. Dat kan gunstig uitpakken voor VGT.

Al is fysiek communiceren wel moeilijker geworden. “Er valt een groot deel van de mimiek weg waardoor het niet altijd makkelijk af te leiden is wat iemand bedoelt. Maar gezondheid gaat voor alles. We hopen dat dit snel voorbij is en we weer voluit kunnen communiceren zonder beperkingen.”

vorige volgende