Woensdagvoormiddag beslisten de topministers van de federale regering om de maximumbedragen van de GAS-boetes te verhogen. Voor minderjarigen stijgen de boetes van 125 tot hoogstens 175 euro en bij meerderjarigen van 250 naar 350 euro. Bovendien lijkt het zo goed als zeker dat gemeenten minderjarigen vanaf veertien jaar zullen kunnen bestraffen.

Wat is overlast?

"Deze maatregel kijkt enkel naar het bestraffen en niet naar de oorzaken", reageert de Vlaamse Jeugdraad. "Bovendien biedt het geen ruimte aan kinderen, jongeren en maatschappelijk kwetsbare groepen", vindt communicatiewoordvoerder Katrien Crispeyn. Daarnaast vraagt ze zich af wat overlast nu precies is.

Ook Chiro reageert verontwaardigd. "Onze jongeren worden beboet voor geluidsoverlast bij fuiven, zelfs als ze rekening houden met richtlijnen die ze van de politie gekregen hebben", vertelt Benjamin Vandervoort, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen. "Ook bestaan er reglementen die op straat spelen en verkleed in de stad rondlopen verbieden. Hiermee straft het GAS-reglement jong zijn af, wat wij heel gevaarlijk vinden."

Duidelijke regels en inspraak

"Gemeenten hebben hun eigen regels en als we op weekend of op bivak gaan in andere gemeenten, zijn er weer totaal andere reglementen. Hoe kan je verwachten dat jongeren van veertien hiermee kunnen omgaan?", zucht Vandervoort.

Dat de overheid enkel straft, leidt volgens de Vlaamse Jeugdraad niet tot meer veiligheid, maar tot meer problematisering. Vandervoort: "Bij GAS kan je geen gesprek aangaan, maar krijg je een onverwachte boete in de brievenbus. We krijgen de kans niet eens om ons te mengen in het GAS-debat." Daarom wil de Vlaamse Jeugdraad duidelijke regels met overleg. De Vlaamse Jeugdraad ziet weinig oplossingen en mist een krachtig debat waar ook jongeren zelf bij betrokken zijn.

© 2012 - StampMedia/De 327 - Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 04/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 04/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/10/2012