ANTWERPEN - "Dankzij Twitter is er nu een echte dialoog tussen politici en burgers," aldus Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in 2011. Maar Vlaamse politici gebruiken de micro-blogging service eerder om eigen boodschappen te versturen. Dat blijkt uit de Masterproef van Robbe van Lier (UA).
In zijn Masterproef ‘Vlaamse politici op Twitter, een kwantitatief onderzoek naar het zendgedrag van Vlaamse politici op Twitter’ in het kader van de opleiding Politieke Communicatie aan de Universiteit Antwerpen, onderzocht van Lier (22) het gedrag van Vlaamse politici die actief zijn op Twitter. Hoewel Twitter steeds vaker aan bod komt in de klassieke media en geroemd wordt om zijn democratiserend effect - het zou de burger namelijk dichter bij de politiek brengen - is er van dat effect in de praktijk weinig te merken.
Broadcast tweets
De student Politieke Communicatie nam in zijn thesis de tweets van 157 Vlaamse politici onder de loep, goed voor in totaal 5.174 berichten. Hij stelde daarbij vast dat politici Twitter niet optimaal gebruiken. "Twitter geeft politici net de mogelijkheid om voortdurend met anderen in conversatie te gaan en boodschappen te verspreiden. Ook wanneer er geen verkiezingen in aantocht zijn."
"Uit mijn onderzoek blijkt echter dat Vlaamse politici Twitter eerder gebruiken om zogenaamde broadcast tweets te versturen, dat zijn tweets die enkel informatie uitsturen." Van Lier onderzocht in zijn Masterproef zowel een verkiezingsperiode als een niet-verkiezingsperiode. "Ik bekeek het tweetgedrag van onze politici in de twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 en in twee weken rond februari en maart 2013, wanneer er geen verkiezingen in het vooruitzicht waren."
Klassiek campagnemiddel
Van Lier merkte op dat politici Twitter eerder als een klassiek campagnemiddel gebruiken, maar zowel in de verkiezingsperiode als in de niet-verkiezingsperiode minder in gesprek gaan met andere gebruikers van het sociale medium. "Over beide perioden heen bedraagt het aandeel broadcast tweets 42,75 %, terwijl slechts 31,58 % van de tweets gericht is op conversatie. Bovendien is het nog maar de vraag of politici op Twitter in conversatie gaan met gewone burgers, dan wel met andere high influentials zoals collega’s, journalisten of politicologen. Dat is voer voor vervolgonderzoek."
Er wordt door de Vlaamse politici ook veel meer getweet in aanloop naar de verkiezingen. In de twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen werden er gemiddeld 36,28 berichten via Twitter verzonden. Tijdens de niet-verkiezingsperiode lag dit gemiddelde op 19,85. "Ook dit resultaat wijst erop dat politici Twitter vanuit een oude campagnelogica gebruiken," aldus van Lier. "Wanneer het om verkiezingen gaat, zijn de politici behoorlijk actief op Twitter. Maar wanneer er geen stemmen te winnen zijn, vallen velen stil op de micro-blogging service."
Links tweet niet meer dan rechts
Hoewel buitenlands onderzoek eerder aantoonde dat linkse politici over het algemeen actiever zijn op Twitter, is dat in Vlaanderen niet het geval. Bovendien gaan Vlaamse politici die zich links van het politieke spectrum bevinden, ook niet meer in conversatie met anderen. "Nochtans zou het progressieve, moderne en open karakter dat linkse partijen over het algemeen hebben – of alleszins willen hebben – extra in de verf gezet kunnen worden", zegt van Lier. "Daartegenover staat wel dat jonge politici meer tweeten en meer in conversatie gaan dan hun oudere collega’s", gaat hij verder. "Hoe jonger de politicus in kwestie, hoe meer tweets hij of zij gemiddeld verstuurt."
Meerwaarde
Hoewel van Lier ervan overtuigd is dat sociale media een enorme meerwaarde kunnen bieden op het vlak van politieke communicatie, is zijn belangrijkste conclusie dat Vlaamse politici er niet in slagen om de mogelijkheden van Twitter ten volle te benutten.
© 2013 - StampMedia - Robbe Van Lier