© Ange-Vanessa Nsanzineza

Niet alleen in Europa ook in de Verenigde Staten is ‘migratie’ een hot topic. StampMedia-reporter Ange-Vanessa verbleef langere tijd in de VS en was benieuwd naar die befaamde grens tussen The States en Mexico. Ze bezocht onder meer de organisatie ‘No More Deaths’, en geeft hier wat meer duiding.

Een groot deel van Donald Trumps campagne was opgebouwd rond de ‘war on terror’ en migratie. De huidige president beloofde het Amerikaans volk dat hij terrorisme ging bestrijden, door wetten zoals ‘Muslim-ban’ te implementeren en een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico te bouwen. “Mexico will pay for the wall!”, he said.

Toch staat er al een degelijke muur van zo’n 3.145 km op verschillende plekken langs de grens. Die werd in 1994 gebouwd nadat Operation Gatekeeper in California, Operation Safeguard in Arizona en Operation Hold-In-Line samenvloeiden om de strijd tegen illegale drugshandel tussen Latijns-Amerika en de Verenigde Staten aan te gaan. De muur staat voornamelijk op plekken waar men vermoedde dat er een hotspot van drugshandel aanwezig zou zijn. Hierdoor werden sommige regio’s in twee gesplitst, zoals de stad Nogales dat zowel in Arizona als in Mexico ligt.

Omdat mensen na de bouw van de muur een andere weg moest zoeken om de grens over te steken met ongeldige documenten, verschoof de migratiestroom van de steden naar voornamelijk de Sonoran-woestijn. Die ligt in beide buurlanden, waar weinig muur te zien valt. Maar door het taaie klimaat is het een gevaar voor vele migranten. Overdag is het zeer warm en valt er weinig schaduw te vinden. ‘s Nachts daalt de temperatuur in snel tempo en is het moeilijk om jezelf warm te houden.

Vanwege het ruwe klimaat is het moeilijk voor de migrant om, met alle spullen, de oversteek door te komen. Vaak hebben ze onvoldoende voedsel en water met zich mee, is hun kledij onaangepast en weten ze niet waar ze staan en hoe ze naar hun einddoel kunnen geraken zonder dat Border Patrol hen vindt.

Vrijwilligers

Omwille van die omstandigheden bieden verschillende organisaties aan de grens voedsel, kledij, verzorging en soms ook onderdak. Zo ook de humanitaire organisatie No More Deaths, die in 2004 werd opgericht in het zuiden van Arizona. De organisatie wil het lijden van mensen in de Borderlands tegengaan.

No More Deaths biedt migranten medische hulp en slaapplaatsen aan in kampen

Vrijwilligers wandelen op de migrantenroutes en laten hulpmiddelen zoals water, voedsel, sokken en dekens achter op verschillende plekken in de woestijn. NMD biedt medische hulp en een korte slaapplaats aan op één van hun drie kampen in het zuiden van Arizona.

Aan de andere kant van de grens, in het Mexicaanse Nogales, bieden ze andere hulp. Bijvoorbeeld om mensen terug te vinden, of om verloren of achtergelaten spullen terug te krijgen. Ze proberen ook zoveel mogelijk gegevens te verzamelen – van misbruik, mishandeling en verwaarlozing van gedetineerden in het immigratiedetentie-systeem en de kortetermijn- hechtenis van de Border Patrol te verzamelen.

Vrijwilligers kunnen zich inschrijven om een week, maand of tijdens de zomer de organisatie te helpen. Maar verschillende eenheden zoals Border Patrol en Militia-groepen zijn niet echt fan van organisaties die hulp bieden aan illegale migranten. Zo worden waterflessen kapot gemaakt en omsingelt de Border Patrol de kampen om de illegale migranten te arresteren. Ook sommige inwoners in het zuiden van de VS zijn het er niet altijd mee eens dat er middelen worden voorzien. NMD wordt ervan beschuldigd om illegale migranten te helpen bij de oversteek.

© Ange-Vanessa Nsanzineza

De organisatie zelf meent dat het volstrekt legaal is, wat ze doet. Omdat ze een civil initiatieve zijn. Zij houden naar eigen zeggen ‘het evenwicht tussen het helpen van de vervolgde en de wet.’

Wat evenwel niet mag, is het transporteren van migranten. Zo stonden in 2005 nog twee NMD-vrijwilligers voor de rechter vanwege het vervoer van drie migranten van Arivaca naar Tuscon, voor medische hulp. Na een jaar werden ze niet veroordeeld voor hun aanklacht.

Ondanks de rechtszaak, de weerstand van Border Patrol en Militia-groepen probeert No More Deaths zoveel mogelijk mensen te bereiken. Om nog meer hulp aan te bieden en ook om mensen bewust te maken van deze migratiestroom. Meer info over No More Deaths vind je hier

Jaarlijks steken er zo’n 720.000 Mexicanen de grens over naar de Verenigde Staten. Tussen 1998 en 2004 overleefden zo’n 2.000 migranten hun reis van de Global South naar El Norte niet. Eind september 2015 stond het dodental op 240, het laagste sinds 1997.

Niet alleen vanuit Mexico, maar ook vanuit Centraal- en Zuid-Amerika nemen mensen het risico om de grens op een illegale wijze over te steken. Er zijn verschillende push-factoren voor deze migratiestroom, zoals: economische redenen, politieke instabiliteit, familieleden die zich al in de VS bevinden, de mislukte pogingen om een geldig visum te krijgen,…

vorige volgende