Foto: Anastacia Savels

Kansarme gezinnen helpen met gedoneerde schoolspullen, dat is de missie van Vrijzinnig Limburg. In samenwerking met Huis van de Mens, zetten de leerkrachten niet-confessionele zedenleer een inzamelpunt op, op de school waar zij lesgeven. Een groot succes waar de organisatie die uiteindelijk de gedoneerde spullen zal ontvangen, DOMO vzw, zeker en vast veel aan zal hebben.

In tijden van corona een Warmste Week actie op poten zetten, het is geen evidentie. Toch wist het Hasseltse Huis van de mens een mooi initiatief uit te bouwen. In samenwerking met het merendeel van de Hasseltse GO! Next-scholen, zetten ze een inzamelactie voor schoolspullen op poten. Dat alles ten voordele van DOMO vzw, een vereniging die zich inzet tegen kansarmoede. Een groot succes, zo bleek toen we langsgingen op de Sportschool in Hasselt.

Zedenleer

Eric-Jan Van Der Linden, leerkracht zedenleer van de sportschool hielp mee met het initiatief. “Het is een actie van het Huis van de Mens, waar wij als leerkrachten zedenleer ons bij aangesloten hebben”, zegt Van Der Linden. “We willen in eerste instantie meewerken voor het goede doel,  maar we geven ook informatie over de vzw. Zo willen we aan de ene kant onze leerlingen informeren over kansenarmoede en het probleem onder de aandacht brengen. Aan de andere kant willen we ook aan de leerlingen die het zelf moeilijk hebben thuis, laten zien dat we er om geven.”

De organisatie die de spullen ontvangt, kan ze in elk geval goed gebruiken. DOMO vzw is een organisatie die ondersteuning biedt aan kansarme gezinnen met jonge kinderen. Onder de slogan ‘Elk kind kansen geven’, coachen en ondersteunen vrijwilligers de gezinnen waar mogelijk.

 

"Aan de andere kant willen we ook aan de leerlingen die het zelf moeilijk hebben thuis, laten zien dat we er om geven."

Eric-Jan Van Der Linden, leerkracht Zedenleer

Succesvol

De call to action viel in Limburg in elk geval niet in dovemansoren. Na het rondsturen van een mail kreeg het Huis van de Mens massaal reactie van de scholen. De sportschool, de hotelschool, het atheneum, Level 1, Level X, Van Veldeke en de Tienerschool Herx besloten deel te nemen en voorzagen elk een inzamelpunt. Op de sportschool werd er zelfs veel meer ingezameld dan aanvankelijk verwacht. “We hadden geen concrete verwachtingen of een doel, we willen gewoon ons steentje bijdragen. Door vanuit de scholen mee te doen bereiken we letterlijk duizenden mensen meer”, vertelt Van Der Linden.

Een kort bezoekje aan de sportschool leerde alvast dat het succes niet overdreven was. Een grote berg ingezamelde spullen prijkt aan de trap van de sporthal. Een mooier resultaat had Vrijzinnig Limburg niet kunnen verwachten. De inzamelactie was een groot succes en is volgens de deelnemende partijen zeker voor herhaling vatbaar. 

Foto: Anastacia Savels
vorige volgende