© VRTNWS

Wim De Vilder (51), een icoon uit de Vlaamse journalistiek, vertelt hoe hij in de journalistiek terechtkwam. De Vilder is nieuwslezer van het u welbekende Journaal op één. Maar wie is de man in kwestie? En wat betekent de journalistiek voor hem? U ontdekt het in dit artikel.

Hoe begon uw carrière binnen de journalistiek?

Ik heb eerst rechten gestudeerd, maar na mijn studies bleef er toch nog wat honger over om meer te leren over communicatie. Ik ben dan communicatie gaan studeren, en daardoor mocht ik twee weken stage doen op de VRT, waar ik interviews deed. Na mijn stage heb ik gevraagd of ik in de zomervakantie terug mocht komen. Ik hoefde niet betaald te worden, ik wou gewoon extra ervaring opdoen. Toen kwam er een halftijdse functie vrij, en die was de start van mijn carrière. 

Wat is uw mooiste herinnering uit uw carrière tot nu toe?

Voor journalisten is dat altijd een delicate vraag, omdat onze mooiste herinneringen vaak gebeurtenissen zijn die voor de samenleving of individuen vaak heel dramatisch of traumatisch kunnen zijn. Op zulke momenten kan journalistiek het grote verschil maken, en als je dan op de eerste rij mag staan, is dat natuurlijk een groot voorrecht. De grote dagen uit mijn journalistieke carrière die me bij zijn gebleven zijn bijvoorbeeld 9/11 en de aanslagen in Brussel. Maar ook de coronacrisis, waarbij we kijkcijfers noteerden die we nooit eerder behaalden, tot wel twee miljoen kijkers. Dat zijn de topmomenten voor een journalist. 
 

“Door de coronacrisis noteerden we kijkcijfers die we nooit eerder behaalden, tot wel twee miljoen! Dat zijn topmomenten voor een journalist”

Hoe bereidt u zich voor op een uitzending van Het Journaal?

Ik doe zelf maar een stukje van de voorbereiding, want we hebben een redactie waar heel veel mensen werken die de productionele en grafische zaken regelen. De journalisten zijn met de inhoud bezig, waarbij ze een topic krijgen toegewezen. De teksten die ik schrijf voor het presenteren van het journaal zijn gemaakt in overleg met de reporters te plaatse. Mijn taak is om al het nieuws op een heldere, begrijpelijke en aantrekkelijke manier aan de kijker over te brengen. En de eindredacteur beslist uiteindelijk welke keuzes aan bod komen in de uitzending. 
 
Wat doet u graag in uw vrije tijd?

Ik reis erg graag. Ik denk dat dat deel uitmaakt van de journalistieke microbe, want hoe vreemder de reis, hoe interessanter ik het vind. Zo was mijn allereerste reis buiten Europa naar Syrië, nog lang voor de oorlog daar uitbrak. Ik kwam terecht in Damascus, waar ik mijn eigen weg moest vinden. Ik werd ondergedompeld in een heel andere cultuur, geweldig. Daarnaast ben ik ook een loper, maar geen fietser (lacht). 

Waar haalt u uw motivatie uit?

Ik denk dat ik als nieuwslezer een mislukte leraar ben (lacht). In die zin dat ik nog altijd voldoening haal uit het feit dat ik mensen iets kan duidelijk maken of uitleggen. En dat is nodig, want mensen die nieuwsfeiten op zich af laten komen die niet worden uitgelegd of in een context worden geplaatst, worden vaak bang. Mensen die het nieuws niet vaak volgen, zijn ook vaak banger dan mensen die het nieuws wel volgen en die proberen te begrijpen waar de dingen vandaan komen. Ik ben ervan overtuigd dat hoe beter je de wereld begrijpt door naar het nieuws of actualiteitsprogramma’s te kijken, hoe beter je je plaats in de wereld kent en je eigen belangen kan herkennen. 
 

“Sommige kandidaat-journalisten kunnen niet antwoorden op de meest fundamentele vragen voor een journalist, zoals: wie is de Vlaamse minister-president? Wie is de premier van België?”

U bent al sinds 1993 actief, wat is er volgens u tijdens uw carrière veranderd in het medialandschap?

De grootste verandering is de snelheid. Vroeger had je enkel televisie- en radio-uitzendingen. Er waren geen websites, dus hadden journalisten een volledige dag om aan één topic te werken. Nu is er geen vaste deadline meer, de deadline is steeds ‘zo snel mogelijk’. Daardoor is er ook een druk tussen de mediabedrijven onderling om zo snel mogelijk te publiceren, want dat bepaalt mede de geloofwaardigheid van je medium. Het moeilijke daaraan is dat je alles wel nog steeds even grondig moet checken als voordien, en net daar wringt het schoentje. Hoe minder tijd je hebt, hoe moeilijker het is om na te gaan of een bericht wel klopt. 

Wat is uw tip aan toekomstige journalisten?

Besteed niet enkel aandacht aan de technieken van de journalistiek zoals bijvoorbeeld het bedienen van een camera, of welke beelden je moet maken, maar denk ook aan de inhoud. Zorg dat je voldoende algemene kennis hebt. Sommige kandidaat-journalisten kunnen niet antwoorden op de meest fundamentele vragen voor een journalist, zoals: wie is de Vlaamse minister-president? Wie is de premier van België? Werk dus aan je algemene kennis, én aan je talen. 

 

Bekijk hier het video-interview met Wim De Vilder
 


Dit artikel werd gepubliceerd door NXTPOP op 02/07/2021.

vorige volgende