Al meer dan tien jaar biedt WAI-NOT vzw mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te internetten binnen een voor hen toegankelijke online-omgeving. Ook deze mensen hebben immers het recht om zichzelf te ontplooien en contacten te leggen via het internet.

Vandaag is het internet vanzelfsprekend voor jongeren. Op steeds jongere leeftijd komen zij in contact met chatrooms, sociale netwerksites en andere virtuele omgevingen met de bijhorende gevaren. Voor mensen met een mentale handicap zijn deze gevaren echter niet altijd duidelijk. Om hen toch veilig op het internet te laten surfen en chatten, is WAI-NOT ontwikkeld. De site telt vandaag ongeveer 2.500 leden.

Virtuele omgeving

Tony Pijls werkt al vijf jaar bij WAI-NOT en staat in voor de dagelijkse inhoud en regulatie van de website. Hij zorgt er onder andere voor dat er op regelmatige basis nieuws verschijnt en hij regelt een deel van de chatsessies die worden gehouden. "Leerkrachten kunnen zelf een chatroom openen en jongeren bekend maken met de werking van chatrooms", vertelt Pijls.

Deze chatrooms worden gemodereerd door die leerkrachten of door mensen van WAI-NOT zelf. Aangezien jongeren online vaak te maken krijgen met cyberpesten en seksuele intimidatie, is een beveiligde room de ideale omgeving om veilig met leeftijdsgenoten te praten. Zeker omdat gehandicapte jongeren kwetsbaar zijn. "Wij kunnen de gesprekken opvolgen en als er onaanvaardbaar gedrag wordt vastgesteld, kunnen we meteen ingrijpen", zegt Pijls.

Facebook

WAI-NOT probeert jongeren een beeld te geven van het internet dat zo waarheidsgetrouw mogelijk is. Zo heeft de site ook een systeem van profielen, vergelijkbaar met de sociale netwerksite Facebook. Mensen die met elkaar bevriend zijn kunnen privé met elkaar chatten. Ook worden er nieuwsartikels verspreid waaraan de lezers een duim omhoog of omlaag kunnen geven.

Drie muisklikken

Maar niet alleen Facebook wordt nagebootst. Zo is er ook Joe-Mie, een systeem dat doet denken aan Buddypoke, bekend van onder meer Netlog. Hiermee kun je je persoonlijke avatar laten reageren op de avatar van een andere persoon, door hem bijvoorbeeld te knuffelen of er een spelletje mee te spelen. Alles is erg simpel om de drempel laag te houden. Zo maakt de organisatie er een punt van alle inhoud van de site binnen het bereik van drie muisklikken te houden.

Toekomstplannen

Naast de nieuwsberichten biedt de site ook spelletjes, puzzels en kookrecepten om uit te proberen. Gebruikers kunnen iets leren door met hun muis op alledaagse voorwerpen te gaan staan, waarna een stem hen vertelt wat dit voorwerp is. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van symbolen en geluid om de tekst te ondersteunen. Hierdoor kunnen zelfs analfabete mensen met een zware mentale beperking de website gebruiken.

"We zijn in de toekomst van plan om het platform verder uit te breiden en van content te blijven voorzien. Concrete plannen zijn er nog niet, maar er is veel mogelijk", vertelt Pijl. "Er is in het verleden bijvoorbeeld al een applicatie ontwikkeld om mensen met een mentale beperking te volgen op weg naar huis. Deze app heeft zelfs de e-inclusion award gewonnen. Dit is een goed voorbeeld van hoe technologie voor inclusie van gehandicapten kan zorgen."

© 2012 - StampMedia - David Nys


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/10/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 28/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 28/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 28/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 28/10/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 29/10/2012