(CJP) Nadat ze heel wat Amerikaanse en Europese podia bestormden (al dan niet in het kielzog van Blood Red Shoes) staan de Gentenaars van Wallace Vanborn strakker dan ooit. Klaar om iedereen knock-out te slaan met hun laatste wapenfeit: Lions, Liars, Guns & God.

Wallace Vanborn werd bij het uitkomen van jullie debuut voortdurend door de pers omschreven als 'band aan de vooravond van de grote doorbraak'. Wat hopen jullie te lezen bij de release van de nieuwe plaat?

Ian Clement (zang/gitaar): "Het maakt allemaal niet uit wat we lezen over de plaat. Voor mij is het belangrijkste dat de reactie van de fans, - wat best een vies woord is, momenteel zijn dat ook nog vooral onze vrienden - goed is, wat de pers erover zegt maakt eigenlijk niet zoveel uit."

Dries Hoof (bass): "En we willen natuurlijk ook véél mensen kunnen bereiken."

Ian: "Dat hopen we sowieso maar het is niet ons uitgangspunt. Het moet eruit en dan moet je het opnemen, zo simpel is het."

Wat ook opvalt is dat jullie door de pers zo goed als nooit met andere bands worden vergeleken. Zien jullie dat als een compliment?

Ian: "Het gebeurt wel eens dat we met die of die vergeleken worden maar het gebeurt inderdaad een stuk minder dan bij andere bands. Hopelijk herkennen ze iets origineel in wat we doen."

Jullie hebben de afgelopen jaren veel in buitenland gezeten, is er een plaats waar jullie heel graag nog eens opnieuw zouden spelen?

Dries: "Zeker Duitsland. Heel tof publiek daar, de mensen luisteren er naar compleet andere muziek, zijn er iets harder ingesteld. Je krijgt er veel respect."

Ian: "Echt véél respect! De mensen zijn er heel eerlijk, dragen geen oogkleppen. Je voelt dat ze er luisteren vanuit het hart en als ze iets herkennen dat ze tof vinden gaan ze helemaal mee. Het kan hen geen bal schelen wat de media hen oplegt."

Heb jullie dan het gevoel dat dat in België meer het geval is?

Ian: "Muziek is iets dat je altijd, hoe je het ook draait of keert, samen beleeft met andere bands en media. Wat mij een beetje stoort, is het idee dat muziek altijd wordt gezien als een wedstrijd, wie is de eerste, de winnaar. Muziek is niet objectief, iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat goed is of wat niet."

Heeft het vele touren door het buitenland de nieuwe plaat sterk beïnvloed?

Dries: "Je speelt zoveel samen en staat zo vaak voor een ander publiek dat je telkens terug voor je moet winnen. Je hebt nooit de zekerheid dat ze het goed zullen vinden, je moet keer op keer je best doen, nieuwe dingen doen, strak staan. Alles moet goed zitten, je bent niet zo verwend als wanneer je voor eigen publiek te speelt, af en toe krijg je wel eens een slag in het gezicht, en daar word je sterker van."

Ian: "Het is telkens een beetje vechten, hard worden."

Mooie vrouwen

De titel Lions, Liars, Guns & God bekt wel goed, maar wat zit er achter?

Ian: "De titel is een samenstelling van verschillende thema’s, de woorden apart komen voor in heel wat verschillende nummers. We dachten om letterlijk een combinatie te maken met de ankerpunten van de plaat."

De eerste single Cougars is gratis te downloaden. Zijn jullie een groot voorstander van gratis muziek? Zouden jullie ooit overwegen om een volledige plaat gratis aan te bieden?

Ian: "Ja en neen. Het is sowieso heel belangrijk om met sociale media om te gaan. Muziek gratis aanbieden is iets wat je bijna moét doen, het is heel moeilijk om muziek te verkopen aan mensen die je nog nooit gehoord hebben. Gratis sampletjes geven is een beetje zoals de man op de markt met zijn snoepjes, of lekkere neuzekes (lacht)."

"Aan de andere kant, een band als Radiohead kan bijvoorbeeld gewoon een volledige plaat weggeven omdàt ze Radiohead zijn, hun fans gaan sowieso mee. Voor een jonge band is dat niet zo evident. Singles gratis aanbieden is dan weer wel haalbaar en dat proberen we zoveel mogelijk te doen."

De videoclip van Cougars bevat een hele hoop mooie vrouwen, een beetje zoals in al jullie vorige clips eigenlijk.

Ian: (lacht) "Ja dat is wel een terugkerend gegeven. We zitten iedere keer met hetzelfde: 'Fùck we hebben nog een videoclip nodig' en dan is er geen geld meer om een dure producer in de arm te nemen. Dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Voor Cougars leek het ons leuk om een beetje de sérieux en heaviness van de plaat te counteren."

Na het bekijken van de clip gingen de vergelijkingen met Sylvester van Borat tot Alan uit de film The Hangover.

Ian: "Ze zeiden ons 'Zet jullie in die zetel, en doé maar.' Er is niet echt over nagedacht, geen script met personages die er zus of zo uitzien. We zouden gewoon een beetje onnozel doen, en bij Sylvester, tja, het zit gewoon in hem, het onnozel entertainmentgehalte."

© 2012 - CJP - Debbie Vercruyssen, foto: Joost Vanderdeelen
Dit artikel werd eerder gepubliceerd door CJP en maakt deel uit van een samenwerking tussen CJP en StampMedia.


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 16/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 16/04/2012