In de Verenigde Staten ligt de wapenwet weer zwaar onder vuur, nadat een 9-jarig meisje in Arizona haar schietinstructeur heeft doodgeschoten met een automatisch vuurwapen. Toch is een beperking van de wapenwet nog ver af, want iedereen is bang van de wapenlobby.
Michael Moore wijdde er in 2002 zijn documentaire "Bowling for Columbine" aan en ook het nieuwskanaal Vice reisde in 2013 naar Florida om het fenomeen in filmvorm te gieten. De wapenwet beroert al decennia lang de gemoederen en ligt vandaag weer volop onder vuur na een incident in de Amerikaanse staat Arizona, waarbij een 9-jarige haar schietinstructeur door het hoofd schoot met haar vuurwapen.
Jammer genoeg zijn zulke ongelukkige incidenten schering en inslag in de Verenigde Staten, en dat zal de komende jaren onveranderd blijven. Björn Soenens, Amerikawatcher bij VRT Nieuws en hoofdredacteur van Het Journaal: “Er zijn 300 miljoen wapens in omloop en 320 miljoen inwoners in de Verenigde Staten. Dat betekent dus dat bijna elk gezin een wapen bezit. Per jaar vallen er in de VS zo’n 35.000 doden door wapens.”
Dat hallucinante cijfer is volgens Soenens te wijten aan de Amerikaanse schietcultuur. Soenens: “Die cultuur is diep ingeworteld in de VS en zorgt ervoor dat kinderen al van jongs af met een geweer leren omgaan. Het wapen is een heilig goed en het recht op het bezitten en dragen van wapens staat er letterlijk in de grondwet. Het stamt af van het geloof dat het volk zich te allen tijde moet kunnen verzetten tegen een heersende dictator of tiran. Het kwam natuurlijk ook mooi uit ten tijde van de slavernij om een weglopende slaaf neer te kunnen schieten”, merkt Soenens op.
Almachtige wapenlobby
Toch speelt de invloed van de wapenlobby de meest prominente rol in het behouden van de omstreden wet. Soenens: “Elk voorstel om de wapenwet aan banden te leggen is een politiek doodsvonnis. De NRA (National Rifle Association) steunt verschillende congresleden, die om de 2 jaar weer verkozen worden en zich moeten verzekeren van campagne-inkomsten. Zo gaat de VS stilaan dood aan haar eigen democratie.”
President Obama sprak zich na de schietpartij op politica Gabrielle Giffords en na het schietincident in Newtown voorzichtig uit over het inperken van de wapenwet, maar tot concrete actie is het nooit gekomen. Soenens: “Het is gewoon onmogelijk om de wet af te schaffen. En al wordt het wapenbezit wettelijk tegengehouden, de handel op de zwarte markt zal toch enorm blijven”.
President Clinton heeft in de jaren 90 moedwillig geprobeerd om de strijd tegen wapens op te voeren, weliswaar zonder succes. Soenens: “In de jaren 90 kwamen bende- en drugsoorlogen veel voor in de Verenigde Staten. Het kwam tot het punt dat de bendes over meer wapens beschikten dan de politie.” Clinton perkte het wapenbezit in door aan de wet toe te voegen dat de verkoop van bepaalde aanvalswapens verboden was. Soenens: “Dat was dweilen met de kraan open, want de wapenfirma’s maakten gewoon nieuwe modellen die niet in de wet waren gedefinieerd.”
Geen uitweg
De wapenwet inperken zal dus nog niet voor de nabije toekomst zijn. De NRA praat het wapenbezit goed door te beargumenteren dat onnodige schietincidenten voorkomen kunnen worden met… meer wapens. Soenens: “In het geval van Newtown beargumenteert de wapenlobby dat wanneer de opzichters in de school geweren hadden gehad, het schietincident voorkomen had kunnen worden door de dader neer te schieten.”
© 2014 – StampMedia – Charlotte Goeyers
Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie.be op 29/08/2014