ANTWERPEN - In de Wasbar die op 30 augustus 2013 zijn deuren opende, kan je niet cash betalen. Elke betaling gebeurt via een smartphone of een creditkaart. Voor de ene is het een fluitje van een cent, voor de ander is het toch even wennen.

Yuri Vandenbogaerde (25) en Dries Hennau (28) openden op vrijdag 30 augustus de Wasbar in de Graaf van Egmontstraat in Antwerpen. De winnaars van het Eén-programma Topstarter zijn niet aan hun proefstuk toe. Hun project startte in Gent, waar het meteen een succes werd.

De Wasbar is tegelijkertijd een café en een wassalon. Terwijl de was draait, kan je onder het nuttigen van een frisse pint een praatje maken met vrienden. De Wasbar is vooral populair bij studenten die op kot zitten, al richt ze zich op iedereen. “Studenten maken een groot deel uit van ons cliënteel, maar niet van onze omzet. Al zijn ze zeker welkom”, zegt Yuri. “Vaak komen ze hier studeren en dat hebben we graag. Daarom krijgt elke student die zijn gsm aan de toog afgeeft een kopje koffie van het huis. Zo kan hij niet worden gestoord tijdens het blokken."
"Wij richten ons vooral op mensen die net zijn afgestuurd en aan hun eerste job toe zijn. Vaak is hun loon nog vrij laag en hebben ze geen geld voor een wasmachine”, vertelt Yuri. Ook ouderen zijn welkom. Zo is de oudste klant in Gent een weduwnaar van 83 jaar.

Enkel elektronisch betalen

De twee jonge ondernemers besloten om enkel elektronische betalingen toe te laten.
"Dat is de toekomst. Over vijf jaar zal er bijna niemand meer zijn die nog cash betaalt. Voor ons is het ook veel veiliger om niet veel geld in huis te hebben", aldus Yuri. De zaak in Gent werd al eens overvallen. Bovendien heeft cash geld een heleboel nadelen. "Vermits het om kleine bedragen gaat, vraagt het veel tijd om op het einde van de dag de kas te maken. Nadien moeten we met zakken geld de straat op naar de bank. Die rekent dan nog eens kosten aan om het geld te tellen", zegt Dries.

Dubbel

Sommige studenten hadden het toch liever anders gezien. “Het is een dubbeltje op zijn kant. Enerzijds is het jammer dat je er geen geld kan wisselen. Anderzijds hoef je dan ook weer niet al je 1 euro-stukken te verzamelen om toch maar je was te kunnen doen”, zegt Ruben Willems (24). “De bar is heel gezellig en op de duur geraak je wel gewend aan de manier van betalen”, concludeert hij. Julie Peeters (22) is nog niet volledig vertrouwd met het elektronische betaalsysteem. “Ik moest wat zoeken naar hoe al die dingen precies in zijn werk gaan. Gelukkig heb ik enkele vrienden die er meteen mee weg waren.”
Kristof De Laet (19) is iets minder enthousiast over de Wasbar. “Er is een wasserette bij mij om de hoek. Tijd is een belangrijke factor voor een student. Ik betaal trouwens nog liever gewoon cash."

Elkaar vinden in de was

Naast een plek om te wassen en te drinken, is de Wasbar volgens Julie ook een ideale ontmoetingsplaats. “Ik ben in de Wasbar een goede vriendin van een eerdere studierichting tegengekomen. Via de was hebben we elkaar teruggevonden.”

© 2013 - Stampmedia - Thomas Luyckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 05/09/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 05/09/2013