Op het European Youth Event zijn sinds vanmorgen zo'n 5.000 jongeren uit heel Europa samengekomen. Een heel diverse groep met verschillende achtergronden en verschillende visies. Wat brengt hen naar Straatsburg?

Poojae (foto in tekst), een 22-jarige Britse met Indische roots, is in Straatsburg om nieuwe mensen en andere culturen te leren kennen. Veel voorkennis over het gebeuren heeft ze niet, maar ze vertelt dat het haar als studente internationale relaties een mooie kans leek om het Europees Parlement en de Europese politiek te leren kennen.

Over de activiteiten die ze al heeft bijgewoond, is Poojae best enthousiast. “Vooral omdat jongeren de kans kregen om aan het woord te komen en te vertellen.” Ook bij de andere jongeren die we spreken, is nieuwe mensen leren kennen en bijleren over Europa, de voornaamste motivatie, eerder dan het zware politieke werk.

“Ik wil hier het Europese Parlement echt komen ervaren, en niet enkel erover lezen in de pers”, zegt de Duitse Karlotta (20). Haar landgenoot Christopher , ook een twintiger, is hier met een concreet plan. Als lid van de organisatie JEF wil hij het idee van een Verenigde Staten van Europa mee verspreiden. “Realistisch? Het zal niet voor de komende 5 jaar zijn, maar in mijn leven zal het wel gebeuren, denk ik.”

"We willen onze scouts extra in de verf zetten"

Myriam en Pierre-Alexandre (foto in tekst) komen als Franse scoutsleden in Straatsburg hun burgerplicht vervullen. "Wij nemen als scoutsleden ons engagement erg serieus. Op de koop toe willen we onze scouts hier op dit evenement extra in de verf zetten."

Myriam en Pierre-AlexandreEuropa moet voor het jonge duo vooral een Europa van de mensen zijn. "We vinden het jammer dat de Europese Unie veel te gesloten blijft. De mensen blijven vooral in hun eigen land of gaan om met mensen uit de buurlanden. Met verder afgelegen landen zoals Roemenië hebben we als Fransen bijvoorbeeld geen contact. Een gemiste kans, want meer openheid zou kunnen leiden tot een groter gevoel van verbondenheid onder de Europeanen."

Ondanks hun aanwezigheid op het European Youth Event, twijfelen ze of er daadwerkelijk iets zal veranderen. "Of de politici iets met onze mening zullen aanvangen, weten we niet. We kunnen in ieder geval niet zeggen dat we het niet geprobeerd hebben. Ook al draait het misschien op niets uit, we hebben ons toch eens kunnen laten horen."

Tot slot hebben ze nog een specifieke boodschap voor de jongeren in Europa. "We zouden graag wat meer engagement willen tussen de Europese jongeren. Dat kan al voor veel verbetering zorgen."

"Ik ben een product van de Europese droom"

Michael Tyrimos (foto) wil tijdens het European Youth Event bijleren, kennis delen en contacten leggen. Samen met enkele jonge landgenoten vertegenwoordigt de twintiger een eigen opgerichte organisatie die Cypriotisch ondernemerstalent via evenementen, projecten en workshops samenbrengt. "Ik ben zelf een product van de Europese droom: ik had het voorrecht om aan enkele van de meest befaamde Britse universiteiten te studeren. Na mijn studies vond ik het dan ook mijn plicht om die kans in daden om te zetten."

Michael TyrimosAl tijdens de eerste dag raakte hij door de visies van generatiegenoten geïnspireerd. "Ik heb het gevoel dat het evenement bruist van de creatieve ideeën. We mogen gerust optimistisch over de resultaten ervan zijn. De beleidsmakers van de toekomst zijn hier aanwezig. Het zal misschien een tijd duren, maar de voorstellen zullen ooit geïmplementeerd worden. Het Europese project is momenteel nog een baby, maar wel één die enorm kan groeien."

In tegenstelling tot veel landgenoten is Michael niet eurosceptisch. "Ik omarm de Europese integratie. Wanneer je hier met andere jongeren praat, dan merk je dat we allemaal gelijk zijn. Of je nu uit het noorden of het zuiden komt, over tal van zaken denken we hetzelfde. We hebben allemaal dezelfde bekommernissen. Wanneer ik onze vlag hier tussen alle andere zie hangen, dan ben ik trots. Trots op de verbondenheid die van Europa uitgaat."

© 2014 - Deredactie.be i.s.m. StampMedia - Joris Truyts, Laurens Soenen, Niels Timmermans


Dit artikel verscheen eerst op Deredactie.be op 09/09/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 13/05/2014