Maritieme musea in Antwerpen en Oostende. Dat is het streefdoel van Watererfgoed Vlaanderen. Voorzitter prof. dr. Eric Van Hooydonk lichtte zijn ambitieuze plannen toe tijdens een maritieme avond waarvoor enkele honderden geïnteresseerden kwamen opdagen. De gastsprekers kwamen uit Dublin en Rotterdam.

Het was de tweede maritieme avond die Eric Van Hooydonk organiseerde. Vorig jaar werd het plan ontvouwd voor de oprichting van het Whamm!, een groot nieuw maritiem museum in Antwerpen. Door onvoorziene omstandigheden, zoals het zinken van de laatste congoboot Charlesville, raakten die plannen wat op de achtergrond. Dit jaar presenteerde Van Hooydonk aan de media en maritiem geïnteresseerden ideeën voor maritieme musea in Antwerpen en Oostende .

Droogdokken

Eamonn O'Reilly, directeur van Dublin Port Company in Ierland, was de eerste gastspreker. Net als Antwerpen heeft Dublin historische droogdokken die verkommeren. Het is echter niet eenvoudig om er een goede invulling aan te geven omdat de historische waarde ervan na de opwaardering behouden moet blijven. Daarom werkt Van Hooydonk met mensen in Dublin samen om een geschikte oplossing te vinden. In het buitenland zijn er al enkele succesvolle voorbeelden zoals Bremerhaven in Duitsland, Elsinor in Denemarken en Bilbao in Spanje.

Museumfunctie

Het perfecte plan voor Watererfgoed Vlaanderen zou de bouw van een groot maritiem museum zijn rond de historische droogdokken aan het Kattendijkdok. In die dokken kunnen historische schepen worden gelegd die deel uitmaken van de museumcollectie. Zo'n museum kan de buurt opkrikken en past samen met het MAS en het Red Star Line Museum perfect in het maritieme thema.

"Eerst moet wel goed nagedacht worden over de invulling van het museum", zei Van Hooydonk naar aanleiding van de voordracht van gastspreker Frits Loomeijer, directeur van het Maritiem Museum Rotterdam. "Het is belangrijk dat we weten wat de meerwaarde van het museum is en welk verhaal we gaan vertellen", stelt Van Hooydonk. "Maar het is ook belangrijk dat we selectief te werk gaan bij het uitzoeken van de voorwerpen en vaartuigen voor de collectie."

Politieke steun

Er blijkt ook interesse uit politieke hoek. De Antwerpse schepen van Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling, Rob Van de Velde, sprak de zaal kort toe en liet weten dat het enthousiasme over het Vlaamse watererfgoed ook doorsijpelt in het nieuwe bestuursbeleid. "We gaan ons samen met de stad en de haven inzetten voor het watererfgoed. We zullen niet op alle vragen in kunnen gaan maar een deel ervan moet zeker mogelijk zijn", aldus de schepen.

De Vlaamse regering springt mee op de kar. In het nieuwe regeerakkoord werd een herziening van het varend erfgoed vanaf 2016 bekrachtigd. Zowel op stedelijk als op Vlaams niveau probeert men met de beschikbare middelen te werken.

© 2014 – StampMedia – Sebastiaan Peeters


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 14/11/2014
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/11/2014