Afgelopen weekend konden veldritfans hun hart ophalen tijdens de cross in Zonhoven. De legendarische kuil levert elk jaar opnieuw prachtige beelden op. Maar veldrijden is sinds kort achter de (Telenet-)betaalmuur geschoven. “Terwijl supporters net nu nodig zijn”, stelt crossliefhebber Niels (21) in onderstaand opiniestuk.
Dit weekend heb ik opnieuw enorm genoten van de cross in Zonhoven, zij het wel in de zetel van de thuis van één van mijn beste kameraden. De legendarische zandput daar levert elke keer opnieuw prachtige beelden op. Fietsen en renners worden gekatapulteerd en maken de gekste bokkensprongen, de snelheid ligt hoog en de hellingen zijn zwaar.
Telenet-betaalmuur
Niet dat het niet gezellig was, maar tegenwoordig heb ik geen andere keuze dan me te verplaatsen van huis naar huis wil ik nog wat cross kunnen bekijken. Van een democratisch en toegankelijke sport werd de populairste sport van Vlaanderen zonder boe of ba achter een betaalmuur geschoven. (Al moet gezegd: de cross in Zonhoven was gratis voor Telenetklanten.)
Gevolg? Fans van alle renners klagen steen en been op de sociale media dat ze plots hun geliefde sport niet meer vrij kunnen bekijken. Qua commerciële strategie een geniale zet, maar ik vrees dat zoiets alleen dit seizoen zal werken. Meer zelfs: dat de cross misschien wel haar doodvonnis tekent als ook de volgende crossseizoenen achter een betaalmuur voor beperkt publiek zullen gestoken worden.
Supportersbasis uitbouwen
Tot spijt van wie het benijdt, kijkt de overgrote meerderheid van de crossfans momenteel nog naar de wedstrijd voor één renner: Sven Nys. Niet dat ik afbreuk wil doen aan de prestaties van Wout Van Aert, integendeel. Van Aert rijgt knap zege na zege aan elkaar, straalt charisma uit, maar het is voor de 21-jarige uit Herentals een onmogelijke zaak om dezelfde supportersbasis als Nys uit te bouwen op zo’n korte periode. En supporters zijn nu net nodig, want die blijven aan hun TV-scherm kleven.
Het gewicht dat de jonge generatie Van Aert en Van Der Poel volgend seizoen op hun schouders moeten torsen, valt niet te onderschatten. Waar vroeger met Nys, Boom, Stybar en Wellens een rijkdom aan karakters in het veld rondreed, wordt de top straks vernauwd naar drie - wil Kevin Pauwels presteren - toprenners. Wanneer er eentje wegvalt, zal dat direct te voelen zijn in de spankracht van de crossen.
En dat is net waar de cross van leeft: duels. Minder duels die op de koop toe nog eens beperkt zichtbaar zijn, kan resulteren in een negatieve spiraal voor het veldrijden. Want minder belangstelling, minder sponsors en dus nog krappere budgetten voor organisatoren. En dat een cross organiseren nu al enorm moeilijk is, bewijst de afwezigheid van Belgisch Kampioen Klaas Vantornout in een aantal crossen.
Niet dat ik de illusie heb dat het in beeld brengen van crossen goedkoop is. Integendeel. De technologie die tijdens de uitzendingen gebruikt wordt mag gerust wereldklasse genoemd worden. En dat kost natuurlijk een aardige duit.
Meedenken aan oplossingen
Daarom dat ik graag wil meedenken aan oplossingen. Waarom bijvoorbeeld geen applicatie ontwikkelen waarmee iedere crossfan, in ruil voor een democratisch bedrag, zijn favoriete sport live kan volgen op tablet of smartphone? Waarmee elke fan zijn eigen wedstrijd kan maken en van de camera van crosser A naar crosser B kan springen? Het zijn maar enkele van mijn ideeën die ik meer dan graag uit de doeken wil doen.
Ik denk dat het niet meer dan eerlijk is dat de jonge generatie Van Aert-Van Der Poel alle kansen krijgt om te knokken voor de leefbaarheid van de cross. Dat is haalbaar, want ze hebben er meer dan voldoende kwaliteiten en uitstraling voor. Geef hen dan die kansen, ook op televisiegebied. Het veldrijden is immers te mooi om in de marge te verdwijnen.
© 2015 – StampMedia – Niels Timmermans