WelJongNietHetero, de nationale overkoepelende organisatie van 17 lokale organisaties, noemt zich geen jeugdbeweging. En ondanks wat de naam doet vermoeden, verwelkomt WJNH ook heterojongeren. “We zijn geen traditionele jeugdbeweging – kies maar hoe je ons benoemt.”

WelJongNietHetero is de verzamelnaam van 17 organisaties, waaronder o.m. Verkeerde Geparkeerd uit Gent, En of uit Leuven, Enig verschil uit Antwerpen en Pal uit Brugge. “Ontstaan uit de samenkomst van de holebi- en transgenderjongeren”, legt woordvoerder Jens Van Lierde uit. “Zo is de naam gekozen, maar hij sluit niemand uit. Onze naam heeft als boodschap dat je respect moet hebben voor de doelgroep, maar iedereen is welkom.”

Mogen we jullie eigenlijk een jeugdbeweging noemen?

JNM (de Jeugdbond voor Natuur en Milieu) noemt zich een jeugdbeweging. De jeugddienst van het Rode Kruis noemt zich een jeugdbeweging. Wij doen dat niet, omdat een jeugdbeweging inderdaad wordt geassocieerd met elke zondag ‘in mijn dorp’ een paar spelletjes gaan spelen met wat vrienden uit de straat. Wij zijn een jeugdorganisatie.

Het hangt er gewoon van af hoe mensen zich willen benoemen. Jeugdbewegingen zijn ontstaan uit de grote zuilen in de maatschappij. Als je ouders een job hadden waar de socialistische vakbond de plak zwaaide, gingen de kinderen automatisch mee op kamp met de socialistische jeugdbeweging. Al was het meestal katholiek geïnspireerd, denk maar aan de Christelijke Mutualiteiten (CM) en de Gezinsbond.

WelJongNietHetero bestaat sinds 2002. Toen waren er geen zuilen meer.

Nee, en dus zijn we geen jeugdbeweging in die zin van het woord. Wij zorgen meer voor het samenkomen van gelijkgezinde mensen. We doen samen feestjes of gaan naar de film. Het is niet standaard zoals bij de Scouts of de Chiro, omdat de doelgroep dat eigenlijk niet verwacht.

Trouwens, zeggen dat er geen zuilen meer zijn, is ook een brug te ver. Je merkt de restanten nog altijd. Neem nu de CM: die is nog steeds heel erg gelinkt aan Kazou, terwijl Joetz eerder aanleunt bij de socialisten. Maar de traditionele jeugdbewegingen zijn wel geëvolueerd richting pluralisme - dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.

Is er soms overleg met andere jeugdbewegingen?

We organiseren allerhande zaken samen met de andere organisaties. Jaarlijks komen we samen en babbelen we over projecten. Met de scouts organiseren we nu een animatorcursus. Zij geven momenteel een sessie ‘Ontwikkeling van het kind’. Dat blijft jammer genoeg wel zeer stereotiep: jongens spelen met een bal en meisjes met een pop.

Hoe willen jullie die stereotiepen doorbreken?

We zijn, met de andere jeugdbewegingen, aan het kijken om dat beeld te doorbreken. In overleg met Sven Gatz is een eerste aanzet goedgekeurd. Het is nu zo dat organisaties een bonuspunt krijgen als er in hun cursus iets staat over genderdiversiteit.

Is er, nu er besparingen moeten worden doorgevoerd, genoeg ruimte voor innovatie?

De Vlaamse regering, met Sven Gatz als Vlaams minister van Jeugd, wil vooral op de koepelorganisaties besparen. Zo moesten o.m. de Vereniging voor Vlaamse Jeugddiensten en De Ambrassade inleveren. Jeugdwerk werd echter niet rechtstreeks in de portemonnee geraakt, al is er nu wel minder steun voor jeugdwerkingen en jeugdbewegingen door de besparingen in de bovenbouw.

Minder steun zeg je, wat heeft dat tot gevolg?

De Ambrassade is als een soort brug tussen ons en de politiek. We voelen dat door bijscholingen en netwerkevenementen die wegvallen. Maar ik maak me meer zorgen op lokaal niveau. Steden en gemeenten hoeven hun middelen niet langer te oormerken, en dat kan leiden tot willekeur.

Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Gemeenten krijgen nu een aandeel van het geld van de regering dat ze zelf mogen (her)verdelen. Vroeger werd bepaald dat een vast aandeel van dat bedrag naar jeugdwerk moest gaan, maar dat is nu niet meer het geval. Alles komt samen in het gemeentefonds, zonder extra aanwijzingen. Als ze daar beslissen om te besparen op jeugdwerk, zou dit wel eens tot een bloedbad kunnen leiden. Dat is iets om waakzaam over te zijn – een warme oproep ook naar lokale mandatarissen om de jeugd niet in de kou te laten.

Hebben jullie mensen die jullie stem laten horen op politiek niveau?

Onze organisatie heeft een meer dan degelijk contact met Gatz. WJNH zit ook in de Vlaamse jeugdraad als een van de twaalf verkozene jeugdwerkingen. We (h)erkennen elkaar en gaan, net zoals in onze organisatie, uit van wederzijds respect.

© 2015 – StampMedia – Timothy De Ghouy; foto: Milou Verstappen


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 23/09/2015