Op 1 december is het naar jaarlijkse gewoonte Wereld Aids Dag. Met verscheidene evenementen en een wijdverspreide solidariteitscampagne spoort voorlichtingsorganisatie Sensoa aan tot aandacht voor de aidsproblematiek en solidariteit met mensen met HIV en aids.

“In België kregen vorig jaar ongeveer 1.051 personen te horen dat ze besmet raakten met HIV. Dat lijkt weinig, maar nog steeds blijven de woorden ‘stigma’, ‘discriminatie’ en ‘uitsluiting’ onlosmakelijk verbonden met het letterwoord HIV,” vertelt Sensoa op haar website. Voor de tweede keer lanceerde ze de solidariteitscampagne ‘Sluit HIV uit, niet wie seropositief is’. Daarbij stellen zeven BV’s de vraag of het publiek hen nog even graag zou zien als ze seropositief zouden zijn.

Niet-Belgen en jonge homomannen

Van 69% van de nieuwe diagnoses zijn de nationaliteit, het geslacht en de mogelijke overdrachtswijze bekend. Bij de 416 diagnoses van niet-Belgen gaat het voornamelijk om heteroseksuele overdracht bij mensen uit Sub-Saharaans Afrika, waar een epidemie woedt en waar België nog steeds nauwe banden mee heeft. Bij de Belgen verliep twee derde van de besmettingen via homoseksuele contacten. Opvallend is dat de meerderheid van de besmette mensen jonger is dan dertig. Een van de oorzaken van besmetting met HIV is het toegenomen aantal besmettingen met soa’s binnen de doelgroep. Lijd je aan een soa, dan ben je vatbaarder voor of geraak je sneller besmet met HIV. Een andere oorzaak is dat veel jongeren denken dat aids en HIV geen realiteit meer zijn in hun generatie. Ook zogenaamde ‘seriële monogamie’ wordt aangehaald als oorzaak voor het hoge besmettingscijfer. Bij seriële monogamie laten jongeren in kort opeenvolgende vaste relaties het condoom sneller achterwege zonder zich te laten testen.

Sex in the city

Het symposium ‘Sex in the city’ gaat in op deze cijfers door laagdrempelige soa- en HIV-tests op locatie te organiseren. Zo bezocht het helpcenter-ITG een sauna en een fetisjclub voor homomannen waar ze in totaal 137 mannen testten. Deelnemers kregen achteraf hun uitslag via sms en kregen bij een positieve uitslag de raad contact op te nemen met het helpcenter.

"Een keuze die we samen maakten"

“De grootste impact op mijn dagelijkse leven is dat ik me enorme zorgen maak als ik me ook maar een beetje ziek voel,” vertelt Bart, een 29-jarige homoman uit het Antwerpse. Drie jaar geleden kreeg hij te horen dat hij seropositief was. “Op dat moment speelde ik mee in een toneelstuk over onder andere homoseksualiteit en HIV. Ik was bij de dokter geweest voor een bloedtest waarvan zowel ik als de dokter er bijna van uitgingen dat alles in orde was. Net voor een opvoering kreeg ik echter een telefoontje en wist ik meteen wat er aan de hand was.” Na een emotionele opvoering en nabespreking stortte de jongeman in. “Mijn toenmalige vriend was seropositief, maar ik had hem duidelijk gesteld dat ik volledig voor hem ging. We dachten dat we veilig bezig waren. De kans om besmet te geraken was immens klein, maar werd realiteit. Hij heeft daar een enorm schuldgevoel over, maar het was een keuze die we samen maakten.”

Leven met HIV

In zijn huidige relatie heeft Bart het vooral mentaal moeilijk. “Soms denk ik: ‘Wat doe ik die jongen toch aan?’ en dat zorgt voor enorm veel stress.” Ook heeft Bart het nog steeds moeilijk om zijn omgeving te vertellen over zijn status. “Het lijkt nooit het goede moment of je hebt toch een beetje schrik voor de reactie. Mijn moeder heb ik vanaf het eerste moment op de hoogte gebracht, maar pas een maand geleden deed ik dat bij mijn vader. Vooral door de speciale, niet echt emotionele band die ik met hem heb.” Bart hoopt dat door de cijfers die Sensoa vorige week naar buiten bracht jongeren HIV en aids niet langer als een ver-van-hun-bed-verhaal gaan zien.

Ook u kan uw solidariteit tonen door op 1 december het rode lintje op te spelden. Voor meer informatie kan u altijd terecht op sensoa.be.

© 2008 – StampMedia – Gil Plaquet