Unrefined Techno Music: met die 3 woorden beschrijven David Van Geem en Tim Vandewalle hun concept Where House. Zaterdag 31 mei vullen ze voor de tweede keer Petrol, met nieuwe en gewaagde Techno. “Wij proberen een goedkoop alternatief aan te bieden zonder muzikale kwaliteit in te boeten."

Where House belooft zaterdag een muzikaal hoogstaande nacht te worden. De organisatoren zijn jonge twintigers: David Van Geem en Tim Vandewalle. Zij stellen een gevarieerd aanbod aan techno voor, gebracht door ervaren rotten en jong geweld. Deze keer pronken namen zoals Sunil Sharpe (uit Ierland), Coupé en Meniac op de affiche.

“Voor een schappelijke inkomprijs van 5 euro”, stelt Van Geem. “Wij hopen op deze manier zowel een jong als ouder publiek bijeen te krijgen met een gemeenschappelijk doel: een hele nacht feesten in een donker hol om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van het leven.”

Hoe is Where House eigenlijk ontstaan?

David: "Oorspronkelijk was mijn idee om op zoek te gaan naar verschillende locaties in de haven, om het ‘warehouse’-gevoel op te wekken. Vandaar ook de naam: een kleine locatie met een exclusieve gastenlijst en vrienden achter de draaitafels. Dat was helaas iets te utopisch, vooral locatiegericht. Ik vond wel dat er iets met de naam moest gebeuren.

Ik was zeer gemotiveerd om aan een nieuw concept te beginnen omdat mijn vorige project, Art Park, op een dwaalspoor was geraakt. Ik houd enorm van techno en dat zou ook het genre worden voor dit concept. Ik had nog iemand nodig om de plannen te verwezenlijken, iemand met een objectieve visie. Daarom heb ik Tim (Vandewalle, tevens organisator van Foorcore, red.) erbij gehaald. We zijn dan uiteindelijk bij een kwalitatief technofeestje gekomen, met een goedkope inkomprijs. Afgelopen zomer was de eerste editie."

Jullie zitten intussen aan jullie derde editie. Hoe is het succes te verklaren?

David: "Feesten kost tegenwoordig veel geld. De inkomprijzen in grote stedelijke clubs liggen al gemakkelijk rond 15 à 20 euro. Niemand heeft veel geld, dus wij proberen met Where House een goedkoop alternatief aan te bieden zonder aan muzikale kwaliteit in te boeten. Daarenboven proberen wij ook unieke acts naar Antwerpen te halen, zoals Sunil Sharpe nu zaterdag."

En hoe strikken jullie die artiesten dan?

David (wijst naar Tim): "Dat is vooral verdienste van den andere hier!"

Tim: "Muziek is meer dan een passie voor mij. Geregeld zit ik dag en nacht naar muziek te luisteren. Zo kom ik vaak artiesten tegen waarvan ik vind dat die naar Antwerpen moeten komen. Dat brengt soms met zich risico's mee, want we gaan er niet van uit dat die artiesten ook volk gaan trekken. Onze manier van denken is eerder: wij moeten die artiesten boeken, anders gaat dat waarschijnlijk nooit gebeuren."

Hebben jullie het gevoel dat techno, maar evengoed house, terug aan een opmars bezig is?

David: "De house scene is inderdaad opnieuw aan het boomen. Kijk maar naar Lucid, Sunday Matinee en de nieuwe, commerciëlere concepten zoals Ecstatic en Kranken Haus. Techno heeft ook een mindere periode gehad. Die kwam doordat oudere Antwerpse technogigs zoals Technoir en Bomb-O-Matic uit de scene zijn verdwenen.”

Tim: (vult aan) “Maar ook die events komen nu terug, omdat ze zien dat het terug werkt bij de jongeren. Techno heeft inderdaad een dipje gehad na het hoogtepunt van de jaren negentig, maar daar is de laatste jaren terug verandering in gekomen.
Naast de gevestigde waarden heb je nu ook veel jongere artiesten die terug naar de roots gaan: rauwe techno met een analoge sound. Ik kom elke dag nog nieuwe artiesten tegen. Namen die in de toekomst zeker interessant kunnen zijn voor Where House. We gaan dit dus zeker blijven verder doen."

© 2014 – StampMedia – tekst: Thomas Verstrepen, foto: Eli Alders


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 29/05/2014