(ExtraSport) Dat de Vuelta een hoogst ongewoon verloop kende, is een understatement. We maakten kennis met namen die enkel bij de wielerliefhebbers pur sang een belletje doen rinkelen. Tijd dus om eens kennis te maken met één van deze protagonisten.

De Ronde van Spanje werd in het verleden vooral door renners van eigen bodem gekleurd. Zo werd de top 25 in de Vuelta van 2004 bevolkt door maar liefst 23 Spanjaarden. Nu liggen de kaarten iets anders. We zien nu renners van allerlei nationaliteiten in de top 10 van de Vuelta opduiken die je zo’n hoge notering niet zou toedichten in een grote ronde. Eén van deze relatief onbekende renners is de 26-jarige Christopher Froome. Deze staat tweede in het algemene klassement en schreef de rit naar Peña Cabarga op zijn naam.

Brit met Afrikaanse roots

Christopher Froome werd in Kenia geboren, maar tijdens zijn jeugdjaren verhuisde hij met zijn ouders naar Zuid-Afrika. In 2008 verwierf hij de Britse nationaliteit, wat hem in de mogelijkheid stelde voor Groot-Brittannië kampioenschappen te rijden. Bij Team Barloworld werd Froome in 2008 voor de eerste maal prof. Hij mocht meteen starten in de Tour de France die hij ook uitreed. In 2009 reed hij de Giro d’Italia uit en eindigde op een 32ste plaats. In 2010 maakte hij de overstap naar Team Sky, tevens zijn huidige ploeg. Vermeldenswaardig is ook het feit dat Froome twee jaar lang gevochten heeft tegen de zeldzame Bilharzia-parasiet, een tropenziekte, waar hij dit jaar pas echt van verlost is geraakt.

In 2008 omschreef Froome zichzelf al als specialist in het klimmen en het tijdrijden. Deze combinatie is uiteraard geschikt om succesvol te zijn in grote ronden en komt vaak voor bij renners die een mountainbikeverleden hebben. Cadel Evans is hiervan het meest duidelijke voorbeeld. Dat hij als klimmer en tijdrijder uit de voeten kan, werd dit voorjaar al duidelijk. Hij eindigde vijftiende in het eindklassement van de Ronde van Romandië en liet zich meermaals opmerken in de Ronde van Zwitserland. Hij wordt sinds dit jaar trouwens gecoacht door Bobby Julich wat hem trouwens nog geen windeieren heeft gelegd.

Doorbraak in Vuelta

Recent reed Froome de pannen van het dak in de Vuelta. Ondanks de doodsbedreigingen die hij kreeg op weg naar zijn ritoverwinning op Peña de Cabarga lijkt hij de sympathie van het grote publiek wel gewonnen te hebben. Dat zijn naaste concurrent om de eindzege Juan José Cobo heet, zal er waarschijnlijk wel wat mee te maken hebben. Tot aan de tiende rit in de Vuelta zag het er naar uit dat Sky-kopman Wiggins aan Froome een luxeknecht had. Maar deze laatste was sterker dan gedacht. Hij werd in de lastige individuele tijdrit zowaar tweede, nog voor zijn kopman Wiggins die nochtans een gepatenteerd tijdrijder is. Hoewel Froome na de tijdrit de leiderstrui nam, bleef men bij Sky in eerste instantie de kaart Wiggins spelen. Froome verloor door knechtenwerk de leiderstrui aan zijn kopman. In de ritten daarna werd duidelijk dat Froome zijn oorspronkelijke kopman overtrof. Dat resulteerde in de knappe ritzege bergop naar Peña de Cabarga en een tweede plaats in het algemene klassement.

De gelijkenis met Jelle Vanendert is treffend. Vooreerst zijn beide renners geboren in 1985 en is 2011 hun jaar van de doorbraak geworden. Hoewel Froome en Vanendert in hun eerste jaren als prof weinig potten hebben gebroken en vooral in dienst hebben gereden, traden ze dit jaar uit de schaduw van hun kopman, al was de situatie waarin dat gebeurde bij beide renners verschillend. Ze zijn dan ook het schoolvoorbeeld voor renners om nooit te wanhopen en nooit op te geven. Ook op 26-jarige leeftijd is een grote sprong voorwaarts nog mogelijk. Niet alle renners breken op 20-jarige leeftijd in hun eerste profjaar zoals Peter Sagan door. Dergelijke renners die al op jonge leeftijd furore maken, lopen het risico snel opgebrand te raken.

De kans lijkt groot dat Froome volgend jaar gewoon voor Team Sky blijft rijden, al is met de huidige onrustige wielertransfermarkt niets zeker. Feit is wel dat nu geweten is dat hij grote ronden aankan. Dergelijk type renner is zeer gegeerd op de transfermarkt vermits zij hun team een groot aantal World Tourpunten kunnen bezorgen. Ploegen als Vacansoleil hebben in het verleden al bewezen dat dat wel een risicootje waard is. Zo lijfde de ploeg van o.a. Björn Leukemans en Stijn Devolder vorig jaar Ricardo Ricco en Ezequiel Mosquera in om de felbegeerde Worldtourpunten te verzamelen, hoewel er toen al een reukje aan deze renners hing. In ieder geval lijkt Froome nu helemaal doorgebroken te zijn. En mochten de geruchten kloppen dat Cavendish naar Team Sky vertrekt, dan mogen we gewag maken van een Brits superteam volgend jaar zowel op het vlakke als in de bergen.

© 2011 – Extrasport Matthias Vangenechten