VRT bundelt dit jaar opnieuw zijn krachten om samen te vlammen tegen eenzaamheid tijdens de Warmste Week, die plaatsvindt van 18 tot en met 24 december in Brugge. Met tal van acties wordt er geld ingezameld voor projecten die zich inzetten tegen eenzaamheid.
Eén van die projecten is ‘Toi et moi/jij en ik’ van de sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli. “Het is een win-win voor iedereen. Enerzijds vullen we de eenzaamheid van onze eigen mensen in door hen een bezigheid te geven, anderzijds doen we de bewoners van de woonzorgcentra minder eenzaam voelen”, vertelt Kasper Puttemans, de algemeen coördinator van Tutti Fratelli.
Voor ‘Toi et moi/jij en ik’ trekken de leden van het Tutti Fratelli-koor naar verschillende woonzorgcentra om daar zowel oude als nieuwe nummers te brengen, samen met de bewoners. De bewoners krijgen dan een liedjesbundel met daarin de teksten van alle nummers en ze mogen ook altijd verzoeknummers aanvragen. Voor het optreden wordt er eerst nog samen gegeten met de bewoners.
Het project was een idee van één van de stagiairs, zo verklaart Puttemans. “Het is onze stagiair Theu die met het idee is gekomen. Theu was de persoonlijke begeleider geworden van Peggy, een van onze ‘fratelli’ (bijnaam voor de leden van Tutti Fratelli, red.). Zij woont sinds ongeveer anderhalf jaar in een woonzorgcentrum en ze had al eens aangegeven hoe eenzaam het daar kan zijn. Je zit wel in een gebouw met veel mensen, maar eigenlijk ben je heel afhankelijk van het bezoek dat je wel of niet krijgt. Peggy zingt zelf ook heel graag en toen zijn we op het idee gekomen om met ons koor naar de woonzorgcentra te gaan en daar samen met de bewoners te zingen.”
De inspiratie voor de naam ‘Toi et moi’ komt van een nummer uit hun vorige voorstelling ‘De omgekeerde berg’. Kasper Puttemans: “Het is een moment in de voorstelling waarin iedereen de moed wat aan het verliezen is en waarop ze steun vinden bij elkaar. Dat was zo’n gepaste titel dat we vonden dat dat de naam van ons project moest worden.”
“We zijn begonnen vanuit theater maken met mensen in kansarmoede, maar nu is dat veel breder en diverser. Nu maken we theater met mensen die niet gezien worden in de maatschappij” - Kasper Puttemans (Algemeen coördinator Tutti Fratelli)
Theater door mensen die niet gezien worden
De sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli ontstond zo’n 20 jaar geleden. “Er werd aan Reinhilde Decleir (Vlaamse actrice die in 2022 overleed, red.) gevraagd door Toneelhuis om een voorstelling te maken met mensen in kansarmoede. Ze heeft dat dan twee of drie keer gedaan, maar daarna was daar om bepaalde redenen geen mogelijkheid meer toe. Toen hebben we beslist om zelf een gezelschap op te richten. En zo is in 2007 Tutti Fratelli ontstaan”, meent Puttemans.
“We zijn begonnen vanuit theater maken met mensen in kansarmoede, maar nu is dat veel breder en diverser. Nu maken we theater met mensen die niet gezien worden in de maatschappij. Van mensen met autisme tot mensen met een fysieke of mentale beperking, maar ook mensen in eenzaamheid of personen met een verslaving achter de rug.”
Bij Tutti Fratelli werken ze samen met mensen die minder kansen gekregen hebben in hun leven. Dat doen ze om hen weer mens te doen voelen. “Onze fratelli worden professioneel omkaderd als ze op een podium staan. Ze worden geschminkt door professionele schminksters en de kostuums worden gemaakt door professionele costumières. Daarnaast stralen ze ook op de grootste podia in Antwerpen waaronder De Roma en de Bourlaschouwburg. Op het moment van die voorstelling staan onze fratelli in het middelpunt van de belangstelling en worden ze effectief gezien om wie ze zijn en wat ze kunnen. Dat is het mooiste wat er is”, zegt Puttemans.
Samen vlammen tegen eenzaamheid
Puttemans en Tutti Fratelli vinden het belangrijk dat de Warmste Week dit jaar inzet op eenzaamheid. “Wij worden hier dagelijks geconfronteerd met wat eenzaamheid voor mensen is. Eenzaamheid is iets dat je niet ziet, maar het is wel heel hard om te voelen. Wij hebben de gewoonte om voor onze repetitie samen te eten met onze fratelli en op zo’n moment besef je al snel dat er niks leuker is dan met een aantal mensen aan tafel zitten in de warmte, gezellig bij elkaar. Als je alleen bent, heb je vaak de neiging om niet te koken en dat kan heel snel een verval hebben. En zelfs onder mensen kan je je alleen voelen, kijk maar naar Peggy. Het is heel hard om iemand echt weg te zien glijden omdat die geen menselijk contact heeft.”
Tot slot merkt Puttemans op dat eenzaamheid iets is dat herkenbaar is voor iedereen. “Iedereen kent wel eens bepaalde periodes waarin hij of zij zich eenzaam voelt. Ongeacht of die persoon arm of rijk is of wel of niet in België geboren is.”
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen op 13/12/2024.