Comedian Xander De Rycke staat vanavond met 'Mosselen om Half Twee' op de Gentse Feesten. Hij toert dit jaar ook nog door Vlaanderen met zijn show '10 jaar bezig, 2 uur grappig'. Daarin neemt hij het publiek twee uur lang mee door een best of van zijn vorige drie zaalshows. "Ik hoop er nog eens 10 jaar bij te doen", stelt hij.

Dat Xander De Rycke allang niet meer het enfant terrible van de Vlaamse comedy is, bewijst hij met zijn laatste zaalshow. In ‘10 jaar bezig, 2 uur grappig’ neemt de comedian zijn publiek op sleeptouw door zijn eerder materiaal, een bloemlezing van de afgelopen drie zaalshows zeg maar. De grappen zijn dezelfde, maar de lach uitbundiger. We spraken Xander vlak voor zijn show in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Waarom kies je voor een best of?

Xander De Rycke: Ik had geen zin om uitgeblust te zijn tegen mijn vierde show. Dat wil niet zeggen dat ik het niet graag meer doe. Ik bouw gewoon graag wat reserve in. Alex Agnew, bijvoorbeeld, is heel snel na zijn best of aan zijn vierde show begonnen en dat is een fout die hij toen maakte. Op de première was hij zijn show al beu gespeeld.

Ik wil nooit op een podium staan met de gedachte: ik ben het beu. Iedere avond wil ik met volle overtuiging optreden. Na mijn derde show voelde ik dat ik wilde blijven spelen. Ik ben niet de persoon om thuis te zitten, daar word ik kribbig van. Anderzijds wou ik even niet de druk van een nieuwe show. Daarbij is tien jaar een mooi cijfer en iedere reden voor een feestje is goed.

Voelt het al aan als een feest?

De Rycke: Nog niet, want pas op 30 maart 2016 zitten we officieel aan tien jaar. Dan speel ik mijn laatste voorstelling. Dat belooft een knaller te worden.

Hoe bepaal je wat in de best of terechtkomt?

De Rycke: Iedere comedian heeft zijn  eigen genre. Zo is Thomas Smith een goede improvisatiecomedian en Michael Van Peel speelt met de actualiteit. Ikzelf hou erg van herkenbare en observatiehumor. Daar wil ik in de toekomst mee verder gaan. Bijgevolg ben ik op zoek gegaan naar de fragmenten die het dichtst aanleunen bij die stijl.

Waarom komen bepaalde stukken niet in de show voor?

De Rycke: Er is heel wat geschrapt omdat het gedateerd is. In mijn eerste show had ik iets over Tokio Hotel. Die muziekgroep is ondertussen zo goed als dood. Daarnaast zijn er veel stukken waarin ik niet meer geloof omdat er een leeftijdskloof is. Mijn eerste moppen schreef ik als achttienjarige. Ondertussen ben ik 27, een heel andere fase van mijn leven. Die eerste moppen kan ik niet meer met overtuiging brengen. Ik kon ook niet aan mijn publiek vragen wat de beste stukken zijn, want dan zou de voorstelling zes uur duren. Iedereen heeft andere favorieten.

Wat is een hoogtepunt in die tien jaar?

De Rycke: Het feit dat ik het nog steeds doe en ervan kan leven. Ik ben vooral blij met kleine dingen zoals een uitverkochte show, hoe klein de zaal ook mag zijn. Het is ook altijd leuk om samen te werken met mensen waar je zelf fan van bent.

Wat was een dieptepunt?

De Rycke: De arrogantie die ik in mijn beginperiode had. Een opmerking hierbij is dat ik wel volwassen ben geworden in een artiestenwereld. Ik was achttien toen ik Humo’s Comedy Cup won. Maanden aan een stuk noemen ze je briljant en het succes stijgt dan naar je hoofd. Je begint te denken dat je er al bent, maar bij mij was dat duidelijk niet het geval. Als je niet werkt, geraak je niet vooruit en beland je in een soort dieptepunt. Zo heb ik wel een paar jaar een dipje gehad.

Wat heeft gemaakt dat je hier nu staat?

De Rycke: Ik hoop de kwaliteit van mijn comedy, want ik ben niet de grootste naam. Maar ervoor zorgen dat het een goede show is, is de eerlijkste manier om de zaal te doen vollopen. Op tv komen is natuurlijk goed voor je winkel, maar wat moet je doen om mensen naar je zaal te krijgen? Dat is allemaal vergankelijk. Terwijl wanneer mensen live komen kijken, zullen ze dat voor altijd onthouden. Als je een goede show speelt voor een volle zaal, komen diezelfde mensen het volgende seizoen gewoon terug. Op die manier probeer ik mijn publiek uit te bouwen.

Hoe zie je je toekomst als comedian?

De Rycke: Ik hoop er nogmaals tien jaar bij te doen. Ik wil nog beter en sterker worden. Ik heb altijd gezegd niet de beste comedian van het moment te willen zijn, maar een van de beste. Dat is mijn doel en zolang de mensen mijn naam niet kennen, heb ik nog werk.

© 2015 - StampMedia – tekst: Karolien Segers, Lien Van Doorslaer, foto: Arthur Van Duyse


Dit artikel werd gepubliceerd door DeRedactie op 22/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey op 23/07/2015