Op zijn nieuwe blog Nee, jij niet. post stand-upcomedian Xander De Rycke hilarische commentaren bij de meest krankzinnige reacties op nieuwssites. Bovendien kan je zelf commentaren inzenden. "Het is een kleine 'fuck you' naar al die belachelijke reacties", legt De Rycke uit.

Op zijn blog met als ondertitel 'Het antwoord op 'Ik heb toch ook recht op een mening?'' geeft de presentator van Comedy Casino een sneer naar dwaze reacties op nieuwssites. "Ik fascineer me voor mensen die in eigen naam de meest merkwaardige reacties posten op nieuwssites", zegt de Gentenaar.

Nieuwssites geen open vuilnisbak

Zijn blog is sinds 17 juli online en brengt al een aardige verzameling. "Ik maakte het aan voor de fun toen ik me verveelde, maar het zou mooi zijn om op het einde van het jaar de beste bijdragen te bundelen. Misschien dat ik nog categorieën invoer, want de meeste reacties zijn zo voorspelbaar. Naast xenofobe reacties zijn ook reacties over 'ons geld' vrij populair."

De blog is een statement. "Ik vind dat nieuwssites die belachelijke reacties moeten verwijderen", zegt De Rycke. "Het mogen geen open vuilnisbakken zijn. Het is ongelofelijk wat je soms allemaal leest. Uit sommige reacties blijkt ook duidelijk, dat mensen het artikel niet eens hebben gelezen."

In een interview zei De Rycke eens dat het menselijk is om met het overgewicht van Maggie De Block (staatssecretaris voor Asiel en Migratie) te lachen. "Als je zoals haar vaak in de media komt, dan is het niet ongewoon dat mensen ermee lachen. Talloze lezers schreven nadien boze reacties, maar in datzelfde interview zei ik ook dat er zeker met mij gelachen mag worden."

Commentaar insturen

Zijn ergernis over die lezersreacties komt soms aan bod in zijn shows, maar hij overdrijft niet. "De grens tussen comedy en zever is dun. Ik wil mijn publiek niet vervelen, maar een toffe avond bezorgen." De Rycke uit ook vaak zijn mening over de maatschappij en het politieke gebeuren. "Meestal doe ik dat online, een kort berichtje op Twitter irriteert niet." Toch wil hij geen politieke kleur uitdragen. "Ik stem meestal blanco ofwel gewoonweg niet."

Jouw commentaar op een merkwaardige lezersreactie kan overigens op het blog komen. Je kunt suggesties mailen naar xander [at] xanderderycke.be.

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 18/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/07/2012
Dit artikel werd geciteerd door De Standaard op 18/07/2012
Dit artikel werd geciteerd door Het Nieuwsblad op 18/07/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Lifetoday.be op 19/07/2012