Op 23 januari vertrekt de jonge Antwerpse fotograaf Wim Tellier voor zijn project ‘Protect 7-7’ naar Antarctica. Tellier zal er een kunstinstallatie van 30.000 vierkante meter neerzetten. De installatie bestaat uit foto’s van 20 op 40 meter, gemaakt van oudere mensen, die geplaatst worden op 4.500 portretjes van kinderen.

‘Protect 7-7’ is een vervolg van het ‘W-Wish’-project waarmee Tellier in 2006 een enorm uitvergrote foto van een baby tentoonstelde op de Antwerpse Grote Markt, maar ook in Amsterdam, Milaan en de Santa Monica Pier in Los Angeles.

Zonnebaden

Voor ‘Protect 7-7’ trok de fotograaf vanaf december 2007 naar de zes continenten. Tellier fotografeerde er ouderen die, met uitzondering van een stukje dons over hun edele delen, naakt aan het zonnebaden zijn. Vervolgens werden deze foto’s uitvergroot tot een formaat van 20 op 40 meter en geplaatst op een bed van 4.500 portretten van kinderen. De kinderen maakten op plexiglas een tekening met als thema hun dromen en de toekomst van de planeet. Tellier maakte vervolgens een foto van hen met hun tekening. Met de laatste nieuwe technieken werd het geheel aan elkaar gehecht en bekwam hij zes foto’s van elk zo maar even 18 gigabyte.

Kunstobject

De foto’s zijn inmiddels op de Zuidpool aangekomen na een bootreis van twee maanden. Daar zullen ze van 26 januari tot 6 februari opgesteld worden op een oppervlakte van ongeveer 3 hectare, naast het Princess Elisabeth Station. Het is de eerste kunstexpositie ooit op het zevende continent. Poolspecialist Alain Hubert zal de expeditie leiden. In april zal het geheel, na een tussenstop in Antwerpen, doorreizen naar New York. Na afloop worden de zogenaamde blow-ups of uitvergrotingen, versneden in stukken van 80 op 80 centimeter en verkocht als kunstobject. De opbrengst gaat naar de in 2002 mede door Hubert opgerichte International Polar Foundation die wetenschappelijk onderzoek doet naar het leven op de polen, klimaatsverandering en de gevolgen daarvan.

Boordevol symboliek

‘Protect 7-7’ bevat verschillende lagen van symboliek. Zo werd de Zuidpool gekozen als neutrale plaats om de overige zes continenten samen te brengen. De ouderen werden naakt in beeld gebracht om de kwetsbaarheid van de natuurlijke toestand van de mens te illustreren. De foto’s van de ouderen staan in contrast met de jongere generatie op wie ze rusten en aan wie de ouderen de planeet nalaten. Door zonnebadende mensen op de Zuidpool te plaatsen, komt ook de problematiek van de opwarming van de aarde aan bod.  “Het blijft natuurlijk wel een kunstproject,” vertelt vertegenwoordiger Fred Int Panis enkele dagen voor Telliers vertrek. “Wim is een kunstfotograaf en maakt kunstinstallaties. Hij is dus niet in de eerste plaats een persoon die een grote ecologische boodschap wil of moet overbrengen.”

Om zelf een stukje van een van de foto’s te bemachtigen kan u steeds terecht op www.protect77.com.

© 2009 – StampMedia – Gil Plaquet


Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 22/01/2009