© Gauvain D’Haene

Voor het eerst in de Belgische voetbalgeschiedenis vond er dinsdagavond een iftar plaats in een voetbalstadion. In de Ghelamco Arena, de thuisbasis van eersteklasser KAA Gent, kwam een honderdvijftigtal moslims en niet-moslims samen om de vasten te breken met het achterliggende idee van solidariteit en samenwerking. De opbrengst van de benefiet-iftar gaat naar de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije.

KAA Gent, Karama Solidarity, Voem en Averroes, een jeugdhuis in de Brugse Poort, stonden mee aan de wieg van deze originele iftar. “We willen de mensen samenbrengen en onze cultuur delen met hen. Tegelijk kunnen we samen een goed doel steunen”, zegt mede-organisator Idries Bensbaho, ambassadeur van Karama Solidarity en werknemer bij Voem.

Tickets waren in enkele dagen tijd helemaal uitverkocht. De opbrengst gaat naar de projecten van Karama Solidarity, dat goede doelen van over de hele wereld ondersteunt. Zo staan ze ook de slachtoffers bij van de aardbevingen in Turkije en Syrië, die begin dit jaar plaatsvonden.

Sidi El Omari van Karama Solidarity. © Gauvain D'Haene

Met een groot succes zorgden de vrijwilligers voor een sober driegangenmenu met linzensoep, rijst met vlees of falafel en groenten. Als dessert was er baklava en chebakia.

Doorheen de avond kwamen verschillende mensen aan het woord, zoals de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Er werd ook voorgedragen uit de koran en wie wilde, kon voor de iftar nog bidden.

© Kika Van der haegen

Er waren tal van bekende gezichten te spotten in de Ghelamco Arena. Niet alleen de Gentse burgemeester was aanwezig, ook onder meer staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) en Groen-voorzitter Nadia Naji tekenden politiek present. Marathonloper Bashir Abdi en AA Gent-speler Tarik Tissoudali waren eveneens van de partij. Die laatste liet nog twee gesigneerde shirts veilen voor het goede doel. Zij genoten allen mee van de warme sfeer in het stadion.

De bezoekers waren heel enthousiast over het hele concept en blij dat ze zo ook een steentje konden bijdragen voor de Turkse en Syrische slachtoffers van de aardbevingen. “Ik vind het leuk om dit samen te doen, omdat ik niks van de islam ken en zo eens in contact kom met de moslimgemeenschap”, zegt bezoeker Wim Snauwaert nog.

vorige volgende