Hack Belgium is een driedaagse bijeenkomst van 28 tot en met 30 maart in het Brusselse Tour&Taxis, voor iedereen die geïnteresseerd is in innovatie en die nadenkt over de toekomst. Het is de derde keer dat dit event georganiseerd wordt. StampMediareporter Mustafa Körükçü ging een kijkje nemen op de eerste dag.
De bedoeling van Hack Belgium is om verder na te denken dan morgen en je kan er ook innovatie ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld een stand met een robotarm. Die is volledig mensvriendelijk. Normale geautomatiseerde robots in fabrieken zitten in een kooi, omdat ze niet mensvriendelijk zijn en tot schade of zelfs tot de dood kunnen leiden. Maar deze arm is teamvriendelijk. Dus dat betekent dat hij kan samenwerken met een mens. Vanaf het moment dat er een obstakel is, zal de robot direct stoppen.
Op Hack Belgium 2019 zijn er geen winnaars, het is dus geen wedstrijd. Je begint zonder idee en eindigt met een idee. Aan het einde van de drie dagen kun je je idee pitchen bij experts in hun vakgebied. Hack Belgium duurt drie dagen en gaat over heel veel thema’s: openbaar vervoer, slimme steden, rookpreventie bij jongeren, etc. Je kunt innovatie ook ervaren in de experimenteerruimte: daar kun je proeven van virtual reality, biologisch inkt en leer kweken met bacteriën. Er waren ook standjes waar je informatie kon krijgen over drones, internet of things, etc.
Op Hack Belgium kun je nadenken over je eigen werk, en ideeën bespreken met mensen die niet in jouw sector werken. Met een frisse blik stellen zij vaak de vragen waar je als professional misschien niet meer aan denkt. Ook de VDAB, Actiris, Le Forem en De Lijn waren aanwezig. Zij proberen de problematieken rond werkgelegenheid te bespreken en er nieuwe oplossingen voor te vinden.
De sfeer op Hack Belgium was zeer gezellig, bij de bezoekers onderling voelde je zelfs een zekere verbondenheid. De bedoeling van Hack Belgium is om steeds groter te worden. “Als we 2.000 mensen bijeen krijgen, hebben we onze job gedaan,” aldus Leo Exter, een van de oprichters van Hack Belgium.
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 29/03/2019.