Van 29 juni tot en met 1 juli vond in het Vlaams-Brabantse Perk de vierde editie van het electrofestival Paradise City plaats. Bijna 30.000 bezoekers vonden de weg naar het domein van Kasteel de Ribaucourt voor een festival dat zichzelf omschrijft als “een plek die diversiteit bevorderte en waar zinvolle ontmoetingen plaatsvinden”. Onze reporter Tahra Boutaleb ging kijken of die omschrijving klopt.
We mogen ons in België gelukkig prijzen met het overaanbod aan festivals tijdens de zomermaanden. Maar Paradise City is toch een tikkeltje anders dan de rest. Ze streven niet naar het commerciële succes van Tomorrowland of Rock Werchter, maar focussen zich liever op een duurzaam en ecologisch feest. Dat gecombineerd met een psychedelische omgeving zorgt voor een succesformule.
Net buiten Vilvoorde gaan festivalgangers jaarlijks – drie dagen – los in het rustieke Perk. Tussen het kasteel van Ribaucourt, midden in een bos omringd door een rivier, knalt de elektronische muziek op Paradise City. De feeërieke setting van de natuur staat in fel contrast met de urban elektro die door de speakers weergalmt. Het festival kan men vergelijken met een gigantisch tuinfeest.
Het draait niet alleen om de muziek en sfeer maar ook met hoe we onze dierbare aarde behandelen. De plaats is niet willekeurig gekozen maar de natuur is het uitgangspunt van het festival. De drie dagen van Paradise staan in teken van duurzaam en eco-friendly feesten. Er wordt overal aan gedacht: van pocket assenbakjes tot eco-toiletten, gedeelde ubers om overbodige uitlaatgassen te vermijden en plastieken drinkbekers die je kan inruilen voor geld.
Duurzaam zijn en hard feesten kan hand in hand gaan, dat bewijst de organisatie van Paradise City. De weide bleef proper door de herbruikbare bekers. Voor de hoge temperaturen werd er gratis kraantjeswater voor iedereen voorzien dus was er geen reden om niet gehydrateerd te blijven. Daarnaast worden genodigde verzocht om 5 euro te doneren aan het goede doel, de “Klimaatzaak”. Voor de artiesten geen “vettig” festivalvoer maar gezonde kost zoals vegan salades met quinoa en guacamolesalade. Op de weide zelf waren er “bio-frieten” of “weed-burgers”.
Wat de sfeer betreft, kwam het vrijdag moeilijk op gang. Pas vanaf de avond stroomden de festivalgangers binnen – laten we het op het te warme weer en de staking van de NMBS afschuiven. Zaterdag was dan weer wel een succes. Namen als Omar Souleyman zorgden voor een oriëntaalse touch maar vooral veel ambiance. De line-up bestond uit zowel dj’s met vaste waarde in de elektro scène als nieuwkomers.