© Kawtar Ehlalouch

Ongelooflijk’ hoeveel we verschillen en toch op elkaar lijken. Maar hoe kunnen we samenleven? Samen met verschillende gastsprekers proberen Balc Huseyin, voorzitter van de diversiteitsraad, en Karima Adouiri, diversiteitsambtenaar van de stad Lier, antwoorden te vinden. Ze bundelen met hun team van dertien vrijwilligers op zondag 26 november hun krachten voor een tweede editie van ‘Ongelooflijk’.

Waar ze bij de eerste editie van ‘Ongelooflijk’ focusten op geloofsovertuiging, gooien ze het deze keer over een heel andere boeg. “We stellen ons niet de vraag of we wel kunnen samenleven, want daar zijn we van overtuigd, maar eerder op welke manier we dat kunnen doen”, zegt Karima. “Als we binnen ons kleine en diverse team kunnen samenwerken, dan moet dat bij andere mensen ook lukken, en die boodschap willen we uitdragen.” Zo zijn ze op zoek gegaan naar mensen met verschillende achtergronden om uiteenlopende thema’s te bespreken. De gastsprekers hebben het onder andere over communicatie en cultuur.

 

Wouter Torfs, Rachida Lamrabet, Mohamed Al Bachiri, Jonas Slaats, Kamal Karmach en Aya Sabi zijn de zes sprekers die die dag aanwezig zullen zijn. Elke gastspreker geeft een andere invalshoek aan het thema. Het is de bedoeling om de diversiteit die aanwezig is in de samenleving om te zetten in woorden.

Basketsloefkes en bontmantels 

“Plat gezegd willen wij iedereen bereiken, van Mohamed met de basketsloefkes tot Maria met de bontmantel en de rode lippen”, aldus Karima. “Laten we Wouter Torfs eens vertellen over hoe wij kunnen samenleven op economisch niveau”, oppert Huseyin. “Wouter Torfs was vroeger tegen hoofddoeken op de werkvloer en is dat nu niet meer. De evolutie die hij heeft meegemaakt is op zich al iets heel interessant en bijzonder om met hem te bespreken.”

 

Mensen kunnen tijdens de sessies vragen opschrijven die later op de avond behandeld worden via een publieksdebat. Tijdens de eerste editie van ‘Ongelooflijk’ zagen medewerkers dat dat een groot succes was, zelfs in een gespannen periode na de aanslagen van Parijs. Ook nu verwacht de organisatie dat de bezoekers en sprekers actief zullen deelnemen aan het debat.

 

“Het is altijd leuk om op het einde van zo’n avond positieve reactie te krijgen, al is dat maar van één persoon”, zegt Huceyin. Ze beseffen beiden dat mensen niet meteen hand in hand zullen lopen na het evenement, maar toch zijn ze hoopvol. “Als er maar al bij een persoon een zaadje geplant is, is dat al een goed begin”, zegt Karima.

 

Naar aanloop van, en tijdens het evenement zullen ze ook behind the scenes zaken plaatsen op @lierdivers op Instagram en Snapchat. “Veel mensen zien het evenement en de flyer, maar zien eigenlijk nooit de mensen die erachter zitten. Voor de vrijwilliger is die waardering ook belangrijk.” Het initiatief van het evenement komt ook van de diversiteitsraad en ook dat mocht benadrukt worden.

vorige volgende