In deze aflevering van Studio of Life praat reporter Mathieu Bollaert met ondernemer Hanan Challouki, onder meer co-bezieler van Mvslim en auteur van het boek 'inclusieve communicatie'. “We leven in een rationele maatschappij. Alles moet volgens het boekje.”

Lees verder onder de video

De Antwerpse Hanan Challouki stond in 2015 aan de wieg van het platform Mvslim. De website wilde de beeldvorming van moslims over de hele wereld bijstellen. Mvslim bouwde een wereldwijde community van moslimjongeren die hun verhalen vertelden op de website.

Mede dankzij Mvslim belandde Challouki op de prestigieuze ’30 under 30’-lijst van Forbes. Dat gaf haar meer zichtbaarheid in de corporate en ondernemerswereld, maar zorgde ook voor veel misvattingen. “Sindsdien zijn er heel veel relaties in mijn leven veranderd”, vertelt Challouki. “Mensen dachten: ‘She’s one the big ones.’ Ze dachten dat ik plots rijk was of zo. Maar dat was alles behalve zo. Toen heb ik geleerd hoe snel de perceptie van mensen kan shiften.”

Inclusief ondernemen

Als zichtbare moslima moest Hanan Challouki haar hele leven lang opboksen tegen bepaalde percepties. “Vroeger woonde ik in het stadscentrum en nam ik vaak het openbaar vervoer. Toen kreeg ik veel blikken en ongepaste vragen of opmerkingen”, herinnert ze zich. “Nu heb ik het privilege om met de auto naar het werk te gaan en kom ik minder mensen en dus ook minder vooroordelen tegen.”

“Ook als jobstudent of later werknemer was het niet makkelijk als moslima”, vertelt Challouki. “Het is één van de redenen waarom ik voor het ondernemerschap koos. Ik heb gewerkt aan mijn eigen onafhankelijkheid om om te gaan met structurele ongelijkheid.”

Vandaag adviseert Challouki ander bedrijven rond inclusief ondernemen. “Vaak willen ze een diverser publiek bereiken of een diverse werkvloer en inclusieve bedrijfscultuur. Diversiteit gaat over de verschillen tussen mensen. Inclusie gaat over hoe je om kan gaan met die verschillen. Inclusie is niet gemakkelijk, het is een lang proces.”

Studio of Life kan je ook beluisteren via Spotify of Apple podcasts.


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 19/12/2023.

vorige volgende