Grote roem is niet enkel meer weggelegd voor de grote televisie- en filmsterren. Youtubers zijn de nieuwste (internet)sterren. Ze danken hun populariteit en succes aan de vele duizenden of miljoenen volgers - vooral tieners – van hun online videokanaal. Wie nog geen enkele Youtube-ster kent, niet getreurd, want die kan hier alvast even kennismaken.
UnaGize, Gio, Kastiop, Olex of is de favoriet toch een Lenette Hermsen? De dertienjarige Aelis de Conick vertelt giechelend dat ze maar moeilijk kan kiezen tussen de YouTube-sterren. De tiener kwam met haar vriendinnen naar de Belgian Tube Days – dit jaar vond de tweede editie plaats - en heeft er een lange dag opzitten. Net als zo’n 1500 andere jongeren schoof de tiener aan bij de lange rijen van haar favoriete Youtubers. De idolen die ze online volgt, kon ze nu eens in het echt zien.
Nieuwe idolen
Het is geen Rihanna, Taylor Swift of Justin Bieber naar wie de jongeren van tegenwoordig opkijken. Wel YouTubers als UnaGize en Gio. Die namen zeggen de gemiddelde lezer misschien niet veel, maar voor heel wat jongeren zijn het de grote nieuwe idolen.
Hoewel YouTube in 2006 ontstond om als videodatabase te dienen, groeide het decennia later uit tot een archief van historische televisiemomenten, old-school muziekclips en kattenvideo’s. Vandaag is het een heus broadcasting platform en een belangrijke speler binnen de media-industrie. Zo staat het platform naast televisie of misschien zelfs erboven.
Iedereen kan er aan de slag als content creator, maar de populaire YouTubers zijn vooral jongeren. Daarom trekt het platform ook veel jonge fans. Sommige YouTubers laten in hun video’s hun beste game skills zien, vertellen openhartige verhalen, maken grappige sketches of halen grappen - ‘pranks’ in YouTube-termen - uit.
Anderen zijn bekend van covers van de nieuwste hits, beauty-, fashion- of lifestyletips en noem maar op.
De mogelijkheden om te YouTuben zijn eindeloos. Wat alle YouTubers gemeen hebben, is dat wat ze ook doen, dicht bij hun leefwereld staat en dat van hun fans. Niet verwonderlijk dus dat er video’s zijn die miljoenen keren zijn bekeken. Het grote aantal volgers op sociale media getuigt ook van hun populariteit.
Miljoenen volgers
Op internationale schaal hebben de grote Engelstalige YouTubers miljoenen volgers, maar dicht bij huis doen de Nederlandstalige het zeker niet slecht. De populairste YouTuber op de Belgian Tube Days was de Nederlandse Gio met 640.000 volgers. De bekendste Belg was Mechelaar UnaGize met zo’n 275.000 volgers, gevolgd door Kastiop met 180.000 volgers.
De Belgische YouTubers genieten misschien van minder volgers, maar het zijn toch aantallen waar de meeste politici voor de verkiezingen alleen maar van kunnen dromen.
Niet alleen politici, want het lijkt erop dat steeds meer jongeren een carrière als YouTuber zien zitten. In Nederland is het fenomeen al bekender maar nu begint het steeds meer op te leven in België. De zeventienjarige Jonas Vleugels is een beginnende YouTuber. Hij kwam daarom niet alleen naar de Belgian Tube Days als fan, maar vlogde er ook voor zijn eigen YouTube kanaal. “Het is leuk om om de grote YouTubers in het echt bezig te zien en van hen te leren.” Hopelijk komen er in België meer YouTube vrouwen bij, want op de Belgian Tube Days waren ze in een opvallende minderheid.
Wat is dan het geheim voor het YouTube-sterrendom? De achttienjarige YouTuber Alex Van Dun, beter bekend als Olex is een echte pionier. Zes jaar geleden begon hij met YouTube en hij is momenteel één van de grootste Belgische YouTubers. “Om een succesvolle YouTuber te worden moet je een grote motivatie hebben.”
Broadcast Yourself
Maar ook jezelf blijven is belangrijk. “Ik pakte een camera vast, duwde op het knopje en zo begon het.” Die spontane houding bleek te werken. “Na al die jaren werk ik nog steeds zonder script”. Hoe hij omgaat met zijn bekendheid? “Wie ik online en offline ben, is gemixt. Ik vind het leuk als fans me op straat aanspreken of er zelfs voor naar mijn huis komen. Hoewel mensen me soms anders behandelen dan voor ik bekend was, blijf ik gewoon mezelf”.
“Gewoon jezelf blijven”, dat is niet alleen iets waar YouTuber Olex voor staat, maar het is een veelgehoorde uitspraak bij de internetsterren. “Broadcast yourself” is niet voor niets YouTubes mantra.
Kom je de jongeren op straat tegen dan kan je ze niet makkelijk onderscheiden van hun leeftijdsgenoten. Maar anders dan de doorsnee jongere, hebben ze soms miljoenen views op hun YouTube-kanalen en duizenden fans.
Wat maakt die jongeren zo bijzonder? Hun buitengewoon gewoon-zijn. Anders dan de traditionele beroemdheden die we op televisie zien of waar we in magazines over lezen, zijn ze net als gewone mensen. Ze dragen niet de duurste designer kledij en hebben geen villa.
Leven in luxe
Dat wil niet zeggen dat dat niet mogelijk is. Genoeg internationale voorbeelden van YouTubers die niet alleen kunnen leven van hun kanaal, maar dat vaak in luxe doen, deels voor de YouTube-camera.
Zo dankt de Britse Zoella een huis van een miljoen aan haar YouTube video’s. Een knappe prestatie voor de zesentwintigjarige. Andere YouTubers creëren een carrière als bekende make-up artist met een een eigen make-up lijn zoals de Nederlandse NikkieTutorials, die wereldwijd bekend is. Anderen halen inkomsten uit nevenactiviteiten zoals het schrijven van muziek, meespelen in films of touren zoals de Indo-Canadese Superwoman.
Andere YouTubers willen liever achter hun computer blijven werken en houden het bij YouTube. Het meest bekende voorbeeld is de Zweed, PewDiePie, en werelds meest bekende YoutTuber. De internetster werd vooral bekend door zijn humoristische gamevideo’s. Op zijn zevenentwintigste schijnt de ster momenteel een nettowaarde van zo’n 20 miljoen dollar te hebben.
Toch is faam niets voor hem: “Ik begon te Youtuben omdat ik me verveelde, niet om beroemd te worden”, vertelde hij een journalist.
YouTubers maken zichzelf
Dat betekent niet dat geen enkele YouTuber het doel om bekend te worden voor ogen had. Net als op de traditionele wijze beroemd worden, kan het snel gaan met online bekendheid. Eenmaal in de spotlights, worden YouTubers uitgenodigd voor allerlei VIP events en hebben de grootsten een manager.
Anders dan bij sterren bepaalt die manager niet hoe ze zich (online) presenteren of welke content ze posten. Met andere woorden: de media-industrie maakt de YouTuber niet, YouTubers maken zichzelf.
De manager treedt op als bemiddelaar en vertegenwoordiger van de YouTuber. Hij regelt perszaken, beheert de inkomsten, geeft tips en tricks om het YouTube kanaal te managen en regelt samenwerkingen met adverteerders en sponsors. Vooral die laatsten blijken erg veel interesse te hebben in YouTubers. Als internetster zijn ze belangrijke opiniemakers en worden ze ook wel social influencers genoemd.
Het YouTube-wereldje is serious business. “Het is meer dan leuk doen voor de camera. Sommigen denken dat het een hobby is, maar eigenlijk is het een volwaardige job”, vertelt de Nederlandse YouTuber Mr. Makan. En dat klopt, want in Nederland kunnen YouTubers zich bij de Kamer van Koophandel inschrijven.
Werkt een rolmodel als een YouTuber schoolverlaten niet in de hand? Niet als het aan de zeventienjarige Mr. Makan ligt. “Ik zeg altijd: eerst je school afmaken. Het maakt niet uit welk niveau of welk diploma je haalt. Dat papiertje is belangrijk als back-up.”
Toch geeft de tiener aan dat het niet gemakkelijk is. “Ik begin aan een nieuwe opleiding en soms is het moeilijk om te kiezen waar je het hardst voor wilt werken. Er zijn verplichtingen naar je fans toe, maar ook naar je studie”. Hij pleit daarom voor een wettelijke regeling die het YouTubers makkelijker maakt om school en YouTube te combineren.
“Net als jongeren die aan topsport doen, moet er voor YouTubers worden gekeken worden bepaalde zaken, bijvoorbeeld vrijstellingen.” Een hoop wijze woorden voor zo’n jonge YouTuber die de indruk wekt maar wat leuk te doen voor een camera. Al lachend voegt hij daar nog snel aan toe: “dit wereldje maakt je ouder. Je moet je wel, want YouTube is serious business”.
© 2017 – StampMedia – Sakina Elkayouhi
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 21/03/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 21/03/2017