De Japanse meidengroep AKB48 onthulde dat hun nieuwste aanwinst in feite een computerprogramma is. Het 58-koppige collectief blijft immens populair in Japan. Bewonderaars van de tienermeisjes krijgen wel kritiek te verduren op Westerse blogs.

AKB48 is het geesteskind van de bekende Japanse scenario- en muziekschrijver Yasushi Akimoto en is vernoemd naar een populair winkelgebied in de Japanse hoofdstad Tokio. De man heeft naast AKB48 nog een vijftal andere muziekgroepen uit de grond gestampt. Met 58 zangeressen verdeeld over vier teams is AKB48 de grootste popgroep ter wereld. De leeftijd van de jongste leden is slechts 12 jaar.

Om de tuin geleid

In juni kondigde de groep tijdens een signeersessie aan dat een nieuwe zangeres hen zou vervoegen. Maar de euforie sloeg bij de fans snel om in verbazing toen de nieuwste telg van de AKB48 eigenlijk een door computer gegenereerd personage bleek te zijn. Met hypermoderne 3D-programma's, gelaatsanalyse met camera's, en het pseudoniem Aimi Eguchi werden duizenden fans om de tuin geleid.

Aimi Eguchi, het computer gegenereerde lid van de meidengroep AKB48.

Mengpaneel

Door de gezichten van de zes meest aantrekkelijke zangeressen te combineren creëerden 3D-designers de digitale deerne. Met een stemacteur en een flinke dosis Auto-Tune, een computerprogramma dat stemmen vervormt, kwam Eguchi's stem tot stand. De virtuele vrouw is volgens haar officieel profiel zestien jaar en woonachtig in het noorden van Tokio. Naast haar zangcarrière zou ze softijs promoten.

Kritische reacties

De media-aandacht voor de meidengroep legt een oud discussiepunt bloot: de verafgoding van tienermeisjes door Japanse mannen. De Amerikaanse blogster Beth wijdt in haar blog 'dontstoptilligetenough' een artikel aan dit fenomeen. In haar blogpost drukt de blogster haar bezorgdheid uit over de twaalfjarige meisjes die sexy schooluniformpjes dragen en volgens haar door veel mannen als fetisj gezien worden. Verder argumenteert ze dat de groep voornamelijk voor otaku mannen bestemd is, mannen die een obsessieve interesse hebben in comics, televisieseries en videogames.

Ook andere Westerse blogs en fora bekijken de Japanse popcultuur met argusogen. Volwassen mannen die geilen op jonge meisjes gehuld in uitdagende outfits, schurken volgens de critici vervaarlijk dicht aan bij pedofilie. Algemene consensus is dat dit verder gaat dan een cultuurverschil.

Dit clipje bevat naast "gewone" schaars geklede meisjes, ook twee zoenende zangeressen verkleed als roze katjes. Onschuldig of ziek?

Onschuldig seksueel geweld

Volgens veel Japanners is hier niet meer aan de hand dan een groot cultuurverschil. Bloggers op Yahoo Answers begrijpen de kritiek, maar vinden het doodnormaal voor volwassenen om naar kinderlijke muziek te luisteren. Als we hen mogen geloven, maken vooral de hectische beats, teksten en kledingkeuze de muziek zo populair onder de Japanners.

De prominente aanwezigheid van gewelddadige seks en gruwelijk geweld in Japanse anime (televisieseries) en manga (comics) krijgen het ook vaak te verduren van criticasters, maar worden net zoals AKB48 als doodnormaal beschouwd in het 'land van de rijzende zon'.

© 2011 - StampMedia - Vincent Buyssens


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 04/07/2011