Vroeger werd je vegetariër omdat je het 'erg vond voor de dieren'. Nu wordt er steeds meer gehamerd op de milieu-impact van onze vleesconsumptie. Initiatieven om ons vleesverbruik in te perken, schieten als paddenstoelen uit de grond.

Zo heb je bijvoorbeeld 'Donderdag Veggiedag' van EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief) om een (deeltijdse) vegetarische levensstijl te promoten. Of 'Dagen Zonder Vlees', een initiatief van een Antwerpse studente, waarbij je gedurende de vastenperiode geen of minder vlees at.

Tofu in plaats van steak

Het produceren van een kilo rundvlees is gelijk aan de CO2-uitstoot na 170 kilometer rijden met de auto. En de veeteelt zou 40% keer meer bijdragen aan het broeikaseffect dan de gehele transportsector. Reden genoeg om de dagelijkse steak in te ruilen voor een brokje tofu. Al denkt niet iedereen daar zo over.

Flexitariër

Vegetariërs die af en toe zondigen door een stukje vlees te eten wanneer ze er zin in hebben, fervente vleeseters die één of meerdere keren per week hun lapje vlees omruilen voor een vegetarische variant: het kan nu allemaal en ze worden gedoopt onder de naam 'flexitariër'.

© 2011 - StampMedia - Ruby van der Kooij