reacties (0)

 

Naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede, nu vrijdag, leeft onze reporter Miek  (19) een week in armoede. Hij probeert rond te komen met 1,20 euro per dag en houdt daarover een videodagboek bij. "Toen ik in het station mensen zag eten, was ik bijzonder jaloers."

De 19-jarige Miek Thieren leeft deze week van 1,20 euro per dag. De student, die de opleiding Film-TV-video volgt aan NARAFI en op kot zit in Antwerpen, doet dit naar aanleiding van de Werelddag van verzet tegen armoede, nu vrijdag. Miek houdt dagelijks een videodagboek bij van zijn ervaringen.

In België leeft 1 op 7 mensen in armoede en in Vlaanderen 1 op 10, in Antwerpen is dat 1 op 5. Bij mensen met een migratieverleden leeft 1 op 3 in armoede. Een kwart van de kinderen in Vlaanderen wordt geboren in een arm gezin - in 2001 was dat nog 1 op 6. "Armoede is niet de schuld van mensen in armoede, is een structureel probleem en de verantwoordelijkheid van iedereen." stelt Annemie Verhoeven, verbondssecretaris van beweging.net Antwerpen. Deze week maakt het vroegere ACW die verbondenheid duidelijk door geknoopte lakens uit de ramen te hangen van haar gebouwen in de Nationalestraat.

 

 

Actie op Groenplaats

Het stedelijke armoedebeleidsplan van Antwerpen vermeldt dat 7.065 mensen begin 2012 beroep deden op een leefloon. "Dat aantal is sinds 2009 sterk gestegen. Antwerpen scoort met 8,6 leefloners per 1.000 inwoners meer dan dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. In 2010 waren er bovendien 6.334 Antwerpse senioren, die beroep deden op een inkomensgarantie-uitkering voor 65-plussers", vertelt Erwin Lehnen, coördinator van het Antwerps Platform Generatiearmen. Die organisatie voert woensdag actie op de Groenplaats. Miek zal op zijn beurt tot en met zondag een videodagboek bijhouden.

© 2014 – StampMedia – video: Miek Thieren

 

 

 


 

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/10/2014

 

 


Reacties

Plaats een reactie