Het filmproject Mijnverleden van vzw Thebe uit Maasmechelen  is genomineerd voor de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk 2014.

Acteur Warre Borgmans, peter van de Cera-prijs 2014, en Antwerps députée voor Jeugd, Inga Verhaert, reiken de prijs uit op donderdag 21 november in Antwerpen tijdens het congres van Uit De Marge. De prijsuitreiking is omstreeks 15 uur in het Huis van De Sport (Antwerpen-Berchem).

Waar komen wij vandaan? Waarom zijn wij hier? Wie zijn wij? Die vragen houden jongeren bezig. Zeker in een mijnstreek waar de werkloze mijntorens getuigen van een groot verleden dat definitief afgesloten is. Dat verleden bepaalt wel nog mee de superdiverse gemeenschap van Maasmechelen. De nieuwe generaties hebben hiermee geen contact, worden ook door de oudere generaties niet begrepen.

Zestien jaar na de film Black and White Unite over de gevolgen van de mijnsluiting in Maasmechelen gaat een nieuwe generatie jongeren op zoek naar dat verleden. Zij maakten een eigentijdse film over Maasmechelen: het resultaat van een lange termijn engagement van een groep jongeren. Zij groeven in de geschiedenis van hun familie, ontdekten de historische waarde van de mijn, de basis van de samenhang van de Maasmechelse gemeenschap in.

Jongeren die aan de film meewerkten gingen praten met hun ouders en grootouders. De zoektocht naar oude foto’s maakte heel wat verhalen en emoties los.

Bij het filmproject werkten jongens en meisjes mee tussen 14 en 19 jaar van Belgische, Turkse, Duitse, Italiaanse, Marokkaanse, Angolese, Kameroense en Bosnische afkomst. Voor de filmpremière was de schouwburg uitverkocht. En sindsdien werd de film vertoond in tel van jeugd- en seniorenorganisaties, scholen en erfgoedverenigingen in de regio.

Het project steunde op de krachten van de jongeren. Zij participeerden aan elk onderdeel van het project. Vanaf de start van het project tot aan de vertoning. Workshops over camera- en acteertechniek, brainstorming over de inhoud, opnames, interviews, acteren... En uiteindelijk ook de promotie de presentatie. Jongeren kregen de kans om talenten te ontplooien, een fijne vrijetijdsbesteding te hebben en in een zeer diverse groep te werken aan hun sociale en technische vaardigheden, kennis te maken met de filmtechniek en om kennis te maken met elkaars cultuur, leefwereld, erfgoed en geschiedenis.

De jury is vol lof over het project van vzw Thebe: inzicht krijgen in het eigen verleden versterkt op een positieve manier de eigen identiteit, versterkt het zelfvertrouwen en zelfbeeld. De dialoog met de vorige generaties leidt tot meer wederzijds begrip en respect. De samenwerking van jongeren van Turkse, Duitse, Italiaanse, Marokkaanse, Angolese, Kameroense en Bosnische afkomst is een fijne afspiegeling van de multiculturele samenstelling van de bevolking waarop Maasmechelen trots is.

Mieke Dus, coördinator van vzw Thebe enthousiast op de nominatie: “De nominatie is voor ons een duwtje in de rug: een mooie erkenning en de ideale gelegenheid om nog eens extra aandacht voor deze doelgroep te vragen.”

Over de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk

Met de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk vragen Cera en Uit De Marge aandacht voor de situatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Jeugdwelzijnswerk kan een belangrijke rol spelen zowel bij het signaleren van risico’s als bij de uitwerking van oplossingen.

Uit De Marge is het steunpunt voor jeugdwerk met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Cera is een coöperatie van zo’n half miljoen vennoten en investeert met hen samen op financieel en maatschappelijk vlak. De projecten die Cera steunt sluiten aan bij de waarden van de coöperatie: samenwerking, solidariteit en respect voor het individu.

Contact

  • Voor Uit De Marge – Robert Crivit – tel. 0477 59 42 31
  • Voor Cera – Carmen Mathijssen – tel. 0478 09 00 69
  • Voor vzw Thebe – Mieke Dus – 0498 11 14 84


Dit bericht werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 19/11/2013
Dit bericht werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 19/11/2013
Dit bericht werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 19/11/2013