Is het u al eens opgevallen dat er in Antwerpen bijzonder weinig vrouwelijke straatnamen zijn? Wel, slechts 7 procent van alle Antwerpse straatnamen is gewijd aan vrouwen. Daar wil de stad nu verandering in brengen.

“Het streven naar gelijkheid tussen man en vrouw is in de samenleving van vandaag belangrijk geworden. Wij willen met dit initiatief graag ons steentje bijdragen”, zegt Hendrik Heiremans, kabinetsadviseur van Ludo van Campenhout (N-VA), schepen voor publiek domein, markten en foren.

Heiremans is er zich van bewust dat dit geen bergen zal verzetten op het vlak van gelijkheid “maar alle beetjes kunnen helpen.” Er zijn nu 58 bekende vrouwen geselecteerd die aan de straatnamenlijst worden toegevoegd. Wanneer er in de toekomst een nieuwe straatnaam nodig is, zal daaruit gekozen worden.

Nieuwe verkavelingen

Men zal voortaan zoeken naar een persoon die een link heeft met de betreffende straat of buurt. Het is de bedoeling dat de helft van de nieuwe straten vernoemd zal worden naar vrouwen, de andere helft naar mannen. Heiremans wil wel benadrukken dat de stad niet van plan is om straatnamen te wijzigen.

“We proberen zo weinig mogelijk straatnamen te veranderen, dit zorgt voor een hele hoop papierwerk voor de bewoners van de straat. Het zijn dus enkel nieuwe verkavelingen die in aanmerking komen voor de vrouwennamen.”

Yvonne Verbeeck (links) - © Wikipedia

Allemaal overleden

De lijst bevat enkel namen van vrouwen die al overleden zijn. Dit omdat hun verdiensten het grootst zijn maar ook zodat men niet zou kunnen lobbyen voor een straat met eigen naam.

De lijst bevat namen van de artistieke wereld zoals Yvonne Verbeeck (actrice), Maria Segers (schilderes), Ann Salens (modeontwerpster) en Ann Christy (zangeres) maar ook historische of politieke figuren zoals Rika De Backer (Belgisch minister), Hilda Craeybeckx (Unicef-ambassadrice) en Hélène Van der Linden (verzetsstrijdster).

Waar en wanneer de nieuwe vrouwennamen mogen pronken is nog niet bekend. Ogen openhouden is dus de boodschap.

vorige volgende