Als jong meisje had ze regelmatig het gevoel dat ze niet gehoord werd en daar wou ze iets aan doen. Femke ontvangt Jihad Van Puymbroeck en praat met haar over hoe je jongeren kan betrekken in je project. Ze heeft ervaring als jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad en weet als geen ander wat jongeren willen: op tafel kloppen en hun stem laten horen. Jihad weet van aanpakken en coacht daar nu bedrijven en organisaties in.

Jihad Van Puymbroeck werkte bij VRT NWS. Ze merkt dat heel wat jongeren willen werken in de media. "Ze willen hun stem laten horen. Ik geef dan de tip: start iets zelf want de reguliere media gaat nog naar jou opkijken. Crëeer iets wat zij nog niet hebben. Je hebt hen niet nodig om iets te ontwikkelen."

Van Puymbroeck is ooit begonnen met het gevoel niet gehoord te worden. "Nu voel ik dat niet meer zo, maar als ik zie dat anderen niet gehoord worden, dan vind ik dat zeer herkenbaar. Ik heb nu niet meer de nood om mensen te willen bereiken. De media is niks voor mij."

Jihad Van Puymbroeck was jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad. Ze was toen nog aan het studeren, maar was niet meteen geïnteresseerd. Ze wilde altijd al haar stem laten horen. Ze werd verkozen, en werkte toen drie jaar lang rond discriminatie op de arbeidsmarkt. Nadien is ze daar ook gaan werken en is ze bij de politie actief geweest rond racisme, etnisch profileren met jongeren.

"Bij inclusie moet je je herkennen, maar je moet ook deel zijn van de communicatie", zegt Van Puymbroeck. "Het mag niet enkel een façade zijn. Dat is een enorme valkuil. Heel vaak zeggen ze: we vinden ze ook niet. Maar ze verstoppen zich ook niet, dus ergens gaat er iets mis. Je moet niet over, maar met de doelgroep praten."

Momenteel is Van Puymbroeck freelancer en zet ze zich als communicatie-strategist in op verschillende maatschappelijke onderwerpen. Als freelance spreker, trainer en adviseur is ze gespecialiseerd in de onderwerpen racisme, inclusie, online communicatie en media. 

Van Puymbroeck hoopt dat mentaal welzijn onder jongeren als eerste prioriteit op de agenda komt. Dat er duidelijke informatie komt en de juiste hulp. Zo werkte ze aan het project ‘Waddist’ bij de Ambrassade, waarmee je via een app anoniem te weten komt wat jongeren denken, willen en nodig hebben. Die resultaten worden vervolgens gebruikt om de positie van kinderen en jongeren in de samenleving te versterken.

Student@Night is een talkshowpodcast gemaakt door en voor jongeren en staat bekend om zijn humor en energieke aanpak, of zoals de makers zelf omschrijven: "De zotste talkshow met een streepje humor en f*cking veel energie." De redactie verandert jeugdcentrum De Serre in Hasselt om de twee weken in een dynamische talkshowstudio. Uit die samenwerking vloeide in december 2022 een 24 uur durende radiomarathon. 

Student@Night wordt gemaakt door Elian Pergola, Femke Thijs, Rana Car, Febe Coenen, en Thibau Thomassen.

Bekijk hier de andere afleveringen van Student@Night.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang Van Limburg op 29/09/2023.

vorige volgende